— Herdla er et svært sårbart område, ikke minst fordi det ligger i tilknytning til et fuglereservat. Øyen er ikke større enn at det som skjer et sted påvirker hele Herdla, sier Tom Sverre Tomren, styreleder for Naturvernforbundet i Hordaland.

Bergens Tidende skrev fredag om Forsvarets planer om å selge en 100 mål stor eiendom på Herdla helt nord i Askøy kommune. Eiendomsselskapet som skal selge tomten mener den kan være godt egnet til for eksempel et kurs- og konferansesenter. Skrekkscenariet til Naturvernforbundet er at en privat oppkjøper bygger ut hytter på området.

— Herdla er allerede utsatt for et voldsom press på grunn av golfbanen på øyen, seilingsleden som går like forbi og en eventuell hytteutbygging. Øyen kan kanskje tåle én av påkjenningene, men ikke alle tre. All økende trafikk vil påvirke fuglereservatet, advarer Tomren.

Han mener det beste ville være om Askøy kommune eller Bergen og omland friluftsråd overtok hele den 270 mål store tomten til Herdla fort.

Øystein Kristoffersen i Skifte Eiendom sier han har en lang liste over privatpersoner og firmaer som er interessert i å kjøpe Herdla fort, og at de fleste har lokal tilknytning.

Potensielle kjøpere på Herdla kan være bonden Leif Bjørnestad, som driver Hordalands største gårdsbruk på øyen sammen med sønnen Morten Bjørnstad, og Frode Kristensen i Herdla Ferie og Fritid. Han eier blant annet fem ferieleiligheter som leies ut på øyen.