Onsdag valgte PST-sjef Janne Kristiansen å gå av med øyeblikkelig virkning etter at hun på en åpen høring gikk langt i å avsløre at Forsvarets etterretningstjeneste har agenter inne i Pakistan.

Nå går Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) ut og advarer næringslivet og offentlige etater om økt nettaktivitet mot norske nettsteder.

— Etter vår vurdering må man påregnes økt hacktivisme og risiko for tjenestenektangrep i etterkant av avsløringen om norsk etterretningsvirksomhet i Pakistan, sier direktør for NSR, Erland Løkken.

Lignende tilfeller

Løkken sier at man har sett lignende tilfeller tidligere der norske nettsteder er blitt angrepet og endret som følge av negativ omtale i utenlandske medier. Han viser blant annet til en sak i Oslo i januar 2010 der en tyrkisk dame døde mens familien diskuterte med ambulansepersonellet.

— Da ble mange norske nettsteder endret og sentrale avisredaksjoner ble utsatt for tjenestenektangrep. a ble det for eksempel lagt inn et bilde av en gris med norske farger på en nettside.

Et av nettstedene som ble rammet, var Dagbladets nettside. De var nede i over to timer etter at flere tyrkiske IP-adresser åpnet forsiden rundt fem tusen ganger hver i løpet av en kort periode.

— Vær oppmerksom

Direktøren for NSR mener internettleverandører og nettstedeiere bør være oppmerksomme på risikoen de neste døgnene.

— Frykten er at dette vil få betydelig oppmerksomhet i pakistanske medier og pakistanske miljøer her i Norge. Det vil dermed være en økt risiko for at interesseorganisasjoner av variabel art kan foreta hacking mot norske nettider.

Han sier at særlig små nettsider kan være mer utsatt for hacking.

— Man må være på vakt dersom man har en nettside med svak sikkerhet. Det første man bør gjøre er å oppdatere serveren og programvaren på sine nettsider.