En person er lagt inn på sykehus med alvorlige skader etter å ha inntatt kinesisk urtemedisin fra planten aristolochia, eller holurt som den kalles på norsk. Medisinen er ifølge Helsetilsynet solgt av Klinikk for kinesisk naturmedisin og akupunktur i Oslo. Tilsynet vurderer nå å anmelde eieren av klinikken for å ha solgt medisin som i Norge er reseptpliktig.

Assisterende direktør Geir Sverre Braut i Helsetilsynet sier at man til nå ikke har fått tak i folkene på klinikken for å få en oversikt over hvor mye av den farlige medisinen de har solgt i Norge. Pakningen med medisinen er bare påført kinesiske skrifttegn. Folk uten kunnskaper i kinesisk har følgelig ikke mulighet til å undersøke om det er medisin som innehoder aristolochia.

Små kuler

– Den medisinen det her er snakk om, er små svarte kuler, men den kan også selges som te, sier Braut til NTB.

I tradisjonell kinesisk medisin er det vanlig å bruke urtemedisin fra arten aristolochia for å dempe og lindre betennelser, og slik medisin har også velkjente bivirkninger, opplyser Braut.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at noen selger medisiner som er reseptbelagt, noe som er ulovlig. Og de som selger slik urtemedisin, bør opplyse om bivirkningene. Men også de som kjøper medisin med bare kinesiske skrifttegn på pakken, bør forsikre seg om at den ikke inneholder aristolochia, sier Braut.

Ikke stort problem

– Det er umulig å ha oversikt over alle salgskanaler, svarer Braut når NTB spør om det kan være andre som selger reseptbelagt urtemedisin med alvorlige bivirkninger i Norge.

– Men mitt generelle inntrykk er at det ikke er noe stort problem her til lands at det selges medisiner utenom de autoriserte kanalene. Folk som driver i naturmedisinbransjen er ikke ute etter å selge medisiner som kan skade folk, sier Braut til NTB.

Den personen som har fått akutt nyresvikt, ble for en tid siden lagt inn på sykehus. Da det viste seg at pasientens tilstand kunne settes i sammenheng med inntak av urtemedisinen ble Helsetilsynet varslet, får NTB opplyst.

Statens helsetilsyn frykter at flere kan ha kjøpt og brukt en kinesisk urtemedisin som kan gi akutt nyresvikt og alvorlige langtidsvirkninger.Medisinen er ifølge Helsetilsynet solgt av Klinikk for kinesisk naturmedisin og akupunktur i Oslo.Pakningen med medisinen er bare påført kinesiske skrifttegn oginneholder små, svarte kuler.Foto: Statens helsetilsyn / SCANPIX HANDOUT