Senest i vinterferien var det en ildspåsettelse ved ungdomsskolen på Klyve i Skien. Da fanget overvåkingskameraene inn en ungdom som satte fyr på oppslagstavlen.

-Vi mente å dra kjennelse på vedkommende, men jeg vil ikke si om det var en tidligere eller nåværende elev. Vi brant en CD med opptakene og ga til politiet, men de henla saken kort tid senere, sier rektor Ellen M. Lyngstad ved Kongsrød skole.

Nye opptak?

Halve skolen med 200 elever er helt utbrent. Seks klasserom for 8. og 9. trinn og hele administrasjonsavdelingen er totalskadd.

-Vi har investert i flere nye overvåkingskameraer etter at vi har vært plaget med innbrudd, hærverk og flere branntilløp. Men PCen som lagrer opptakene står i administrasjonsfløyen som nå er helt utbrent. Vi er derfor svært spent på hva som kan leses fra harddisken, sier Lyngstad.

Klokken 10.15 ble røykdykkere sendt inn i skolen i et forsøk på å finne PC'en med filmopptakene.

Litt senere kunne brannvesenet melde at PCen var funnet.

— PCen er funnet og har bare vannskader, sier fagleder Ove Stokkeland til Aftenposten.no.

Har opptak

Den skal pakkes inn i plast og sendes til kriminaltekniske undersøkelser så fort som mulig.

Dette betyr at politiet sannsynligvis sitter på gode opptak av eventuelle gjerningspersoner.

Rektor tror politiet vil plukke frem disse sakene når de nå skal etterforske brannen palmesøndag morgen. Det var klokken 06.06 AMK-sentralen fikk melding om brannen.

-Etter alt som har skjedd frykter jeg at brannen er påsatt. Den startet på utsiden av bygningen. Et av overvåkingskameraene bør dekke dette området, sier rektor Lyngstad.

Startet i søppelrom

Fagleder orden, politibetjent Rolf Staulen, bekrefter at brannen trolig har startet i et avlåst søppelrom på baksiden av bygningen.

-Brannvesenet driver fortsatt på med slokkingen for fullt, og vi kan ikke få begynt våre undersøkelser før brannstedet er kaldt, sier Staulen.

Brannvesenet hadde slukket brannen klokken 10.30, og driver nå etterslukking. Halvparten av skolen er totalt utbrent, og bare klasserommene til 10. klasse, bibliotek, kantine og gymsal er uberørt av brannen.

Administrasjonen begynte alt i formiddag å lete etter alternative lokaler før skolestart etter påske, men mye arbeid hjenstår.

Folkevandring

Klyve ligger helt sør i Skien på grensen til Porsgrunn. Den enorme røyksøylen var godt synlig tre timer etter at brannen startet, og tiltrakk seg mange skuelystne. Brannvesenet i Skien fikk assistanse fra hele Grenland og Larvik i slukningsarbeidet.

Per Annar Holm/Aftenposten
PER ANNAR HOLM/Aftenposten