— Før var det knapt villdumping i Bergen, nå ser vi det mer og mer.

Kurt Oddekalv er oppgitt. Vi står langs veikanten på Fanafjellet, hvor noen har dumpet en sofa, en stol, en madrass, og klorestativet til en pus. Annet søppel og tomme brusbeger flyter.

— Fjernes ikke dette, har vi snart en fylling her, sier Oddekalv.

BIR bruker 35 millioner

Problemet er økende, ifølge lederen av Norges Miljøvernforbund. Da Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR) første juli i fjor innførte gebyr på alle leveranser til gjenbruksstasjonen i Rådalen, har flere og flere snudd i døren og dumpet avfallet ulovlig. Sommeren 2006 blir Rådalen sannsynligvis stengt, fordi BIR nå bygger sitt eget anlegg på Lønningen, like ved Flesland flyplass.

— Vi vil gi et bedre og mer oversiktlig tilbud. Vi trenger mer plass, fordi det hoper seg opp i Rådalen, sier informasjonssjef Kjersti Kildahl i BIR.

Derfor investerer BIR 35 millioner kroner i et helt nytt anlegg, og sier opp kontrakten i Rådalen fra neste sommer. Dermed må trolig gjenvinningsstasjonen stenge (se faktaboks).

— Vi tror vi får en synergieffekt ved at vi kan samkjøre våre stasjoner, sier Kildahl om storinvesteringen.

BIR vil fortsatt kreve inn femti kroner for alle leveranser.

- Folk er gnitne

Men det nye anlegget er altfor langt borte fra folk, mener Oddekalv.

— Folk er late og gnitne. Boss i Bergen er Rådalen, og det har det vært i årevis, sier han.

Når de snur i porten i Rådalen fordi de må betale 50 kroner i avgift, tror han enda flere kommer til å la være å kjøre forbi flyplassen for å dumpe avfallet sitt, og levere fra seg det som kan resirkuleres.

I BIRs egen årsrapport står det at det var flere enn normalt som leverte boss før første juli i fjor, og at månedene etterpå var rolige. Ifølge BIRs Kildahl er antallet besøkende gått ned, men de leverer fra seg mer boss når de først kommer.

Vil belønne sortering

Helt på toppen av Fanafjellet finner vi mer boss. Helt i enden av parkeringen ligger en skinnsofa i veikanten, i stedet for i en container i Rådalen.

At BIR tar betalt for slik restavfall, orker ikke Oddekalv å hisse seg opp over. Men at de må betale for å resirkulere avfall, har han null forståelse for.

— Folk burde belønnes for å kildesortere, sier han.

Han berømmer anlegget i Rådalen, og ramser opp alt du kan kvitte deg med - til gjenbruk.

— Politikerne må tvinge BIR til å fortsette å bruke Rådalen, mener Oddekalv.