De siste ukene har politiet registrert en rekke kobbertyverier på Østlandet og i Gudbrandsdalen, fra rørleggerforretninger, byggeplasser, Jernbaneverket og flere e-verk. Kirkene slipper ikke unna. 100 kilo kobber ble stjålet fra en kabeltrommel ved Mortensrud kirke i Oslo.

– Selv om vi ikke har fått mange meldinger om kobbertyverier ennå, er det grunn til å mistenke at det er organiserte kriminelle som står bak tyveriene. Derfor satser vi både på alarmanlegg og flombelysning, sier bygg— og anleggssjef Øystein Dahle i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) til Aftenposten.

Kiloprisen for kobber ligger på nå 48 kroner. Hvert enkelt tyveri utgjør nødvendigvis ikke så mange tusenlapper, og politiet henlegger derfor ofte sakene uten å samordne etterforskningen over distriktsgrensene. Skraphandlerne mener politiet ikke er flink nok til å ta tyvene. Bransjen har derfor måttet ty til egne grep.

– Nå er det fritt fram for bander som opererer over store områder. Vi tar bilder av mistenkelige personer og biler som besøker oss, og deler denne informasjonen med andre skraphandlere få minutter senere, sier Thomas London i biloppsamlingsfirmaet Brødr. London på Økern.

Sverige og Danmark opplevde i fjor en eksplosjon av kobbertyverier. Spesielt kirkebygg var utsatt. De ble plukket rene for takplater, avløpsrør og lynavledere.