Mens hun ble intervjuet av pressen tidligere tirsdag morgen, fikk hun den gode nyheten: Borgarting lagmannsrett hadde avgjort at hun kunne løslates mens hun venter på at ankesaken om fengslingen avgjøres i Høyesterett. Dermed kunne hun endelig gå ut døra på Politiets utlendingsenhet på Trandum.

Det var ingen jublende glad Maria som møtte NTB på Trandum like etter at hun fikk vite om løslatelsen.

— Jeg er ganske rolig. Det er fortsatt mye som er uklart, og jeg vet ikke om jeg blir kastet ut eller ikke. Jeg får bare ta det som det kommer, sa Maria til NTB.

Liten seier

Utenfor porten ventet flere pressefolk, og hun tok seg tid til å snakke med dem før hun kjørte videre. Maria Amelie er svært glad for tilliten som nå blir vist av både lagmannsretten og politiet. Men fortsatt henger redselen for å bli sendt ut over henne.

— Dette er kanskje en hyggelig liten seier, men ikke i den store sammenhengen. Å bli sendt til Russland er absolutt det verste som kan skje. Dere ser jo flyene som går over oss, sa hun til journalistene, som hun takket for støtten.

— Beklager at det har blitt så mye styr. Dere er sikkert lei av å se meg på TV og så videre, men det er ikke bare meg dette handler om, men norsk asylpolitikk i sin helhet, understreket hun.

Hjem

Nå skal hun hjem til dem hun er glad i, og som hun har savnet i tiden bak lås og slå.

— Jeg har et håp om å få bli. Det er håpet jeg lever på. Så nå krysse jeg fingrene, sa Maria før hun igjen gikk i bilen og satte kursen for Oslo.

Der skal hun først av alt treffe samboeren Eivind Trædal på et ukjent sted. De skal selvsagt snakke om situasjonen og områ seg litt, får NTB opplyst via Marias pressetelefon.

Flere rettsmøter

Fredag varetektsfengslet Oslo tingrett Maria Amelie. Mandag opphevet Borgarting lagmannsrett denne kjennelsen, men Politiets utlendingsenhet anket.

Tirsdag morgen har lagmannsrettsdommer Dag Stousland meddelt Politiets utlendingsenhet at kjennelsen fra lagmannsretten ikke har oppsettende virkning.

Lagmannsretten peker på at Politiets utlendingsenhet ikke har trukket riktig konklusjon i spørsmålet om Maria Amelia fortsatt må sitte fengslet i påvente av at Høyesteretts ankeutvalg skal behandle den aller siste anken. I tirsdagens kjennelse viser lagmannsretten til at politiet trakk feil konklusjon da de fikk en telefaks fra lagmannsretten mandag kveld.

— Hva dette innebærer, må dere spørre politiet om, får Dagbladet til svar i ekspedisjonen i Borgarting lagmannsrett.

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes var tirsdag formiddag ikke orientert om utviklingen. Politiets utlendingsenhet sier til NTB at de foreløpig ikke har mottatt noen ny faks fra lagmannsretten tirsdag.

Maria Amelie vil bli løslatt fra Trandum så snart det er praktisk mulig, opplyser Politiets utlendingsenhet tirsdag formiddag.

FRI? Maria Amelie satt fri mens Nyhetskanalen sendte direkte fra Trandum. FOTO: Scanpix