Næringsmiddeltilsynet frykter nemlig at salmonellasmitten, som ble avdekket onsdag, ikke begrenser seg til fiskegrateng fra den svenske fabrikanten Festab. Festab eies av det norske Domstein-konsernet.

Det svenske næringsmiddeltilsynet tror smitten stammer fra en svensk produsent av eggepulver. Dersom dette er riktig, kan et stort antall fiskeprodukter fra flere ulike produsenter inneholde salmonella.

Vet ikke sikkert Direktør Gunnar Jordfald i Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) sier til NTB at de er sikre på at XP fiskegrateng, produsert av Festab, inneholder salmonellabakterien Livingstone.

Coop-butikkene, som markedsfører og selger fiskegratengen i Norge, har fått beskjed om å trekke produktet tilbake.

— Festab lager imidlertid fiskeprodukter under varemerket Enghav i tillegg, og vi frykter at også disse produktene kan inneholde salmonella. Hakon-gruppen og Norgesgruppen er varslet om vår mistanke, men foreløpig har vi ikke bedt dem å fjerne produktene fra hyllene, sier Jordfald.

Trekker alle gratenger Men Festab kommer SNT i forkjøpet og trekker nå alle sine gratengprodukter tilbake på grunn av eventuell smittefare.

— Vi kan ikke utelukke at også andre gratenger produsert ved samme linje inneholder salmonella. For å være på den sikre siden, trekker vi derfor tilbake alle gratengproduktene produsert ved fabrikken, sier daglig leder Bengt Gunnarsson ved Festab i en pressemelding.

Dette dreier seg i tillegg til XP fiskegrateng om produkter av typen Enghav Fiskegrateng, Enghav Seimiddag, Enghav Broccoligrateng og Mormors fiskegrateng.

Vil ikke advare Selv om det vil ta noen dager før det fulle omfanget av smitten er avdekket, ønsker ikke næringsmiddeldirektøren å advare forbrukerne mot å spise fiskeprodukter generelt.

— Det er det foreløpig ingen grunn til. For å være på den sikre siden bør forbrukerne imidlertid sørge for at maten er gjennomstekt for den spises. Dette vil nemlig drepe salmonellabakteriene.

Nordmenn som har fiskegrateng fra Festab liggende i fryseren, bes levere produktet tilbake til butikken der den er kjøpt.

— Ikke kast fiskegratengen, for da kan den for eksempel bli spist av måker på søppelplassen og en eventuell smitte kan risikere å havne i drikkevann, sier Jordfald.

Detektivarbeid Næringsmiddeltilsynet har ikke hatt en lett jobb med å avdekke kilden til salmonellasmitten denne gangen.

— Det har vært en vanskelig sak å spore opp. Våre folk ved distriktskontorene har intervjuet de 20 som hittil er blitt smittet, for å finne en fellesnevner. Vi er kommet til at fiskegratengen er en av smittekildene, men utelukker ikke at det finnes flere, forteller Jordfald.

Risikoen for å dø av salmonella er liten, men smitte kan føre til store ubehag, som diaré, magesmerter, feber og nedsatt allmenntilstand. Rundt 1.400 nordmenn blir registrert smittet av ulike salmonellavarianter årlig, og mellom to til fire av disse dør av smitten.

(NTB)