Ekstremværet Loke med store nedbørsmengder kommer mandag morgen inn over Nord-Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Været var ventet inn over kysten allerede sent søndag kveld, for så å bli verre med økt vind og regn ut over mandag.

– Mandag er det ventet store nedbørsmengder, lokalt svært store nedbørsmengder, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det er de indre strøkene som virkelig vil få kjenne på været. Det vil komme mellom 70 og 120 millimeter nedbør og lokalt mellom 120 og 180 millimeter på ett døgn. Mest nedbør er det ventet mellom klokken 6 og klokken 18 mandag.

Våt rekord

Vestlandet har mange våte rekorder. Nedbørsrekorden for ett døgn i november er på 229,6 millimeter, satt den 26. november 1940 på Indre Matre i Sunnhordland.

Hittil i november har det falt 325 millimeter nedbør i Bergen. Rekorden for november er på 474 millimeter i 1986.

– Du skal ikke se bort fra at vi slår denne månedsrekorden selv om vi, når mandagens uvær er over, går inn i en periode med kaldere vær og mindre nedbør, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik.

Jordras

De store byene på Vestlandet må også være forberedt på trafikkaos som gjerne kommer i kjølvannet av de store regnmengdene.

Elver og bekker vil trolig gå over sine bredder. Jorda er helt mettet, den tar ikke opp noe mer. Løvet har ikke råtnet helt ennå og tetter til sluk og avløpsrør.

– Det blir fort overvann på utsatte veier, og da kan det være fare for vannplaning, advarer Vervarslinga for Vestlandet.

Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) varsler om flom i Rogaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre. Vannmagasinene i området er fulle, og Norges Geotekniske Institutt (NGI) advarer om stor fare for jordskred, spesielt langs bekkeløp.

Men de skiinteresserte går lysere tider i møte.

– Tirsdag får vi nordvest kuling i fjellet med sluddbyger og senere snøbyger. Det blir vinter i fjellet nå, og det er nok håp for skiføret, sier Anglevik.