OLAV GARVIK

Målingen som det nystiftete byrået Norsk Respons AS har utført for Bergens Tidende denne uken varsler store politiske rystelser ved valget i høst.

I tillegg til Frp er Arbeiderpartiet for alvor i siget, mens sentrumspartiene er i ferd med å bli nesten utradert fra hordalandsbenken på Stortinget.

Regjeringsansvaret tærer med andre ord for alvor på de involverte. Den regjeringssultne opposisjonen har imidlertid blandet glede av at de andre kaver i motvind. Arbeiderpartiet vokser og trives, mens Senterpartiet sliter sterkt med å beholde tilliten hos velgerne. SV, som er det tredje i den rød-grønne alliansen, har omtrent samme oppslutning som for fire år siden.

Statsråder ute

Kristelig Folkeparti har på ingen måte greid å reise seg etter at den vanskelige Medhaug-saken ble tilbakelagt og ny partiledelse overtok for et år siden. Partiet er nær halvert siden stortingsvalget i 2001, og Ingebrigt S. Sørfonn må belage seg på å møte som enslig svale — ikke bare på vegne av KrF, men også på vegne av hele «sentrumsfamilien.»

Skulle målingen slå til, vil tre av de fire statsrådene fra Hordaland være uten stortingssete: Venstres Lars Sponheim og KrFs Laila Dåvøy og Knut Arild Hareide.

Verken Senterpartiet eller Venstre når opp, akkurat slik forrige fylkesmåling viste (september 2004). I tillegg til Sponheim betyr det at også Senterpartiets Rune J. Skjælaaen må skaffe seg annet å gjøre. Venstre har riktignok en ørliten fremgang siden sist, mens Senterpartiet har tapt terreng og er så å si på nivå med RV.

Også Høyre har motbør

Det tredje og største regjeringspartiet, Høyre, har heller ingen grunn til å glede seg over de nyeste tallene. Tilbakegangen det siste halve året er betydelig, og partiet må nøye seg med tre representanter.

Partiet rammes av den nye valgordningen som gir Hordaland to færre mandater enn i dag Etter den nye ordningen får fylket 14 ordinære mandater til fordeling, pluss et utjevningsmandat.

SV holder som nevnt stillingen, og vel så det i forhold til valget for fire år siden, men det må vekke bekymring at partiet lekker ganske mange velgere til Arbeiderpartiet, ifølge bakgrunnsmaterialet. Overgangen i motsatt retning er minimal.

Troløse hjemmesittere

— Slår meningsmålingen til, vil både Ap og Frp vinne hvert sitt nye mandat. Men det er stor usikkerhet knyttet til dette, for begge partiene mobiliserer sterkt blant hjemmesitterne fra forrige stortingsvalg. Men hjemmesitterne er alltid en troløs gruppe. For Arbeiderpartiet er det likevel en oppmuntring at det kaprer sympatisører fra alle partier, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons i en kommentar til BT.

Frp vil med 25 prosent oppslutning og fire stortingsmandater nærme seg «gamle høyder» på meningsmålingene. Det er riktignok ikke rekord - for høsten 2000 steg partiet til over 33 prosent i Hordaland. Ved stortingsvalget ett år senere fikk det «bare» 16,5 prosent.