Fremskrittspartiet og Siv Jensen har to ufravikelige krav for i det hele tatt å starte budsjettforhandlinger med regjeringen:

— Refusjonsordningen for sjøfolk og skattefritak for ansatte på norske ferger i utenriksfart skal opprettholdes.

— Regjeringspartiene må stå fast ved forliket som ble inngått i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. Det betyr at skattefritaket for ansatte på ferger skal nedfelles - enten i en forskrift eller i en lov.

— Ja, vi vil enten ha en forskrift eller en lov for å sikre konkurransedyktige og stabile rammevilkår. Nå må regjeringen slutte å tulle, sier Siv Jensen til Bergens Tidende.

Ap-støtte

Samtidig stiller Ap og Jens Stoltenberg seg også bak løftet om å opprettholde både refusjonsordningen og skattefritaket - også kalt nettolønnsordningen. Det betyr i realiteten at regjeringen allerede har lidd nederlag for forslaget om å fjerne ordningene. Men Siv Jensen og Frp går altså et skritt lenger - nemlig å forlange at regjeringen står ved en fire måneder gammel avtale som ble inngått i Stortinget.

Hensikten med å få en ordning med nettolønn eller skattefritak regulert gjennom lov eller forskrift, er at det da vil være mye vanskeligere å foreslå økonomiske kutt i ordningen i forbindelse med senere års statsbudsjett.

Forliket mellom Frp og de tre regjeringspartiene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett er klart. Her heter det:

«Avtalepartene er enige om (...) å sikre konkurransedyktige og stabile rammevilkår for fergerederiene og ber regjeringen utrede to alternative modeller for nettolønnsordning for fergerederiene; en forskriftsfesting og en lovhjemling av ordningen. En vurdering av modellene legges frem i forbindelse med budsjettet for 2003.»

Ignorerer Stortinget

— Hvis inngåtte avtaler ikke gjelder, er det jo ingen vits i å forhandle om noe som helst, sier Siv Jensen.

Hun mener også at regjeringen «fullstendig ignorerer hva Stortinget tidligere har vedtatt.»

Rundt 500 opprørte sjøfolk gjennomførte i går formiddag en god, gammeldags politisk demonstrasjon foran Stortinget. Det innebar at de snudde ryggen til og buet ut Høyres næringspolitiske talsmann, Ivar Kristiansen. Han ble holdt ansvarlig for regjeringens forslag, og måtte gjentatte ganger finne seg i å bli avbrutt av de opphissede sjøfolkene. Kristiansen unnlot ikke å gjøre oppmerksom på at støtteordningene koster mange penger - over 500 millioner kroner neste år. Han sa også at en nettolønnsordningen for alle norske sjøfolk vil koste over to milliarder kroner, og at Frp og Ap må bidra til å finne inndekning for så store beløp.

Samtidig ble Frps Øystein Hedstrøm og Aps Jens Stoltenberg møtt med heiarop og trampeklapp for sitt forsvar av ordningene. Landets sjøfolk har, siden BT for knappe to uker siden meldte at ordningene ville bli fjernet, sørget for å samle inn over 60.000 underskrifter mot regjeringen.