Torsdag la hun fram et forslag om dette i Stortinget. Hun viser til tall fra den norske ambassaden i Pakistan som viser at over halvparten av alle henteekteskap skjer med familiemedlemmer.

— 97 prosent av dem som gifter seg forteller at ekteskapet ikke skjer av kjærlighet. Dette forteller oss at vi må gjøre noe, sier Siv Jensen.

Hun mener forslaget om forbud handler om den enkeltes personlige frihet til å velge hvem de vil gifte seg med, og om farene for arvelige sykdommer. Nyere studier viser at ekteskap mellom søskenbarn dobler risikoen for medfødte misdannelser.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) vil selv forby ekteskap mellom søskenbarn, men hun led nederlag på Arbeiderpartiets landsmøte i vår. I SV er det også delte meninger, men forbud mot søskenbarnekteskap står ikke i Soria Moria-erklæringen.

Frps parlamentariske leder Siv Jensen viser til at forskning knytter ekteskap mellom nære slektninger tett til ufrivillighet og tvang.

— Dessuten forteller denne utviklingen oss at ordningen med familiegjenforening brukes aktivt for å hente restfamilien til Norge. Det er langt fra intensjonen bak ordningen, sier hun.

Blant etniske nordmenn er søskenbarnekteskap ikke vanlig og andelen var 0,1 prosent i 1993. Men både kong Haakon og kong Olav var gift med sine kusiner.