• Forrige gang var det liberalistene som røk ut, nå ryker den gamle garden. Tidligere fylkesformann i Frp, Kristian Eidesvik, er nådeløs i sin refs av sitt gamle parti.

MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bt.no Før helgens fylkesårsmøte i Hordaland er det sendt ut stormvarsel. Opprørere og gamle partislitere skal skyves ut i den ytterste kulde.De fleste av dem har vært med helt siden Eidesvik gikk inn i partiet på 80-tallet. Han ble i 14 år. Etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994 var det over for hans del. Politikkens Rema 1000 — Det er akkurat det samme som skjer nå som på Bolkesjø, og det er ikke underlig at det skjer. Frp mangler helt en ideologi. Da blir det slik. Frp er blitt et parti som selger en vare, og den varen er Hagen og de meninger han til enhver tid forfekter, sier Eidesvik.Eidesvik mener Frp surfer på strømningene som til enhver tid rir velgermassen. Et politikkens "Rema 1000".- Tidligere var Frp et parti som stilte krav, nå er det misnøyen i folket partiet griper fatt i. På landsmøtet på Bolkesjø oppfattet jeg for alvor hvem velgerne var. En skummel opplevelse. Noen sier stemmer ikke lukter, men de gjorde det for meg. Oppgjøret på Bolkesjø Det var landsmøtet da Carl I. Hagen tok et nådeløst farvel med den fremadstormende og unge partigenerasjonen med Pål Atle Skjervengen og Tor Mikkel Wara i spissen. En seirende Hagen sto med Vidar Kleppe og Jan Simonsen som nestledere.Det var landsmøtet da John Alvheim truet med å gå om ikke liberalistene gikk. Slik han for et par uker siden ville pensjonere seg om ikke Vidar Kleppe og andre bråkmakere bøyde av.

Det var landsmøtet da begeret rant over for Eidesvik, men det hadde dryppet lenge.- Jeg var aldri i noen opposisjon til Hagen før han begynte å få forfølgelsesvanvidd, sier Eidesvik. Det var i eksklusjonsstriden rundt partisekretær Terje Sørensen på begynnelsen av 90-tallet forholdet mellom partilederen og fylkesformannen tilspisset seg.- Vi ville bestemme selv og fant oss ikke i sentraldirigeringen fra Hagen, husker Eidesvik.Han gir Eli Hagen skylden for mye av uroen i partiet.- Hun fungerer som Hagens lyttepost. Uten henne hadde ikke Hagen hatt kontroll.I kjølvannet av eksklusjonen ble partiets fremste representanter i bystyret suspendert: Arne Sortevik, Odd Eide Knudsen, Erna Mundal Pedersen og Liv Røssland. Sistnevnte er i dag leder av Frp i Bergen, mens førstnevnte er nominert på andreplass på partiets stortingsliste. Partisekretær med kontroll Det er mange i partiet som hevder Hagen må gi den ekskluderte partisekretæren en stor del av æren for at han i neste stortingsgruppe slipper unna en Sigrun Sangolt Natås og Terje Knudsen.- Sørensen ligger nok og fyrer opp under dette. Traff ham tilfeldigvis for en stund siden. Han har fremdeles en finger med i det som skjer, sier Eidesvik.Han innrømmer i dag at mye var i uorden da Hagen på tidlig 90-tallet gikk til krig i Hordaland. - Men det ville gått seg til hvis vi bare hadde fått ro. Sørensen var ute etter noen posisjoner slik de fleste i politikken er, men ellers var han helt ufarlig. Gode Gundersen Fridtjof Frank Gundersen var blant dem Eidesvik hadde sans for, selv om han er dypt uenig i hans syn på innvandring.- Frp har et håpløst syn på innvandring. Et parti kan ikke tillate seg å spre fremmedfrykt og appellere til det negative i folk. Men det er ikke noe problemer med ideologisk bevisste mennesker som Fridtjof Frank Gundersen. Folk som ham vet du hvor du har. Det er verre med folk som skifter mening etter hvordan markedet ser ut, slår bømlingen fast.