Carl I. Hagen er selv ute etter det prestisjetunge presidentvervet. Men får han det ikke selv, kan Frp fort komme til å støtte Aps kandidat.

I Frp er irritasjonen over KrF forsiktig sagt stigende.

— En ny regjering kan ikke vente støtte fra oss, dersom vi fortsatt skal behandles som spedalske, sier en sentral kilde i Frp.

Rå maktkamp

Tirsdag velger Stortinget nytt presidentskap. Det er duket for rå maktkamp.

KrF vegrer seg for å gi Carl I. Hagen det prestisjefylte verver. I KrF er det flere som peker på Høyres Inge Lønning som stortingspresident. Med Lønning som presidentkandidat håper KrF å slå to fluer i en smekk. For det første kan ikke Lønning samtidig være utdanningsminister og medlem i regjeringen. For det andre slipper partiet å stemme på Carl I. Hagen.

Problemet for KrF er at det kan bli vanskelig å skaffe flertall for en slik strategi, selv om Høyre skulle la seg friste til lansere Lønning som kandidat.

— Et valg mellom Lønning og Kosmo er enkelt for oss. Lønning får ikke våre stemmer, er beskjeden fra Frp.

Lønning er meget upopulær i Frp-kretser for sin refs av partiet som innvandringsfiendtlig og intolerant.

Bråk for «Viggo-venneløs»

I Frp spekuleres det i om Sentrum-Høyre kommer til å samarbeide med Arbeiderpartiet om sammensetningen av Stortinget tirsdag.

Skjer det, er det duket for bråk fra Hagens side.

— De kan ikke stikke kniven i ryggen på oss den ene dagen og be om samarbeid den neste, sier en kilde.

Det kan bli vanskelig for Frp ikke å støtte etableringen av samarbeidsregjeringen. Carl I. Hagen trådde selv til som dens fødselshjelper. Men særlig hjertelig blir ikke støtten fra Frp dersom partiet ikke får uttelling i form av gjeve verv tirsdag.

— Har de lyst til å være «Viggo-venneløs» fra starten, så vær så god. Men da blir det neppe verken et behagelig eller et langvarig regjeringsprosjekt, er konklusjonen i Frp.

Ikke bestemt seg

Ledelsen i de tre partiene sitter fortsatt i forhandlinger på Sem Gjestegård i Asker.

Så vidt Bergens Tidende får opplyst er ikke de tre blitt enig om hvordan de skal forholde seg til valg av stortingspresident tirsdag. I utgangspunktet ønsker samarbeidspartiene å stå samlet som en blokk.

— Jeg synes det ville være bra om vi fant en samlende kandidat, er den knappe kommentaren fra KrF's Jon Lilletun. Han regnes som påtroppende parlamentarisk leder for KrF.

Strategien blir trolig ikke klar før i helgen når det går mot slutten av regjeringsforhandlingene.