Siv Jensen blir leder av Stortingets finanskomité. Dermed er det Jensen som skal lede drøftingene i finanskomiteen når tunge, avgjørende saker som statsbudsjettet skal loses gjennom i Stortinget.

Det blir sett på som en betydelig innrømmelse fra de tre kommende regjeringspartiene KrF, H og V.

— Veldig hyggelig gest

Kjell Magne Bondevik erkjenner da også at det var nødvendig å komme Frp i møte i spørsmålet om lederverv i stortingskomiteene.

Siv Jensen selv sier «det er en veldig hyggelig gest fra de tre partiene.»

Ved siden av Jensen, beholdes John Alvheim som leder av sosialkomiteen.

Partileder Carl I. Hagen sier at «ett problem er ryddet av veien.»

Avklaring av ledervervene i stortingskomiteene kommer i tillegg til den spørsmålspakken Hagen i går formiddag overleverte statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik.

Folkeskikk

Hagen og Frp krever avklaring av en rekke saker for at partiet skal varsle sin støtte til Bondevik II. Bakgrunnen er det partiet beskriver som et grasrotopprør på grunn av at partiet ikke er tatt alvorlig og brukt som dørmatte av KrF, H og V.

Bondevik har frist på seg til mandag kveld med å svare på i alt 54 spørsmål. Mange av spørsmålene dreier seg om budsjettsaker som det ikke er mulig å gi presise svar på. Bondevik understreker imidlertid at Frp vil få grundige og skikkelige svar på så mye som mulig.

Andre spørsmål vil ikke by på problemer. Det gjelder eksempelvis om god folkeskikk vil bli innlemmet i prosjektet om verdier i skolehverdagen.

Beklager omfanget

Verre er det med en for Frp viktig sak som arbeidsinnvandring. Partiet krever svar på hva som er begrunnelsen for dette. Årsaken er åpenbart at partiet er innbitt motstander av en slik ordning.

Carl I. Hagen er på det rene med at listen over spørsmål er lang og han beklager det. Det vil trolig ikke ha avgjørende betydning om alle svar ikke er utfyllende og avklarende. For Hagen skriver til Bondevik at han «håper det er mulig å gi svar og/eller kommentarer til de fleste.»