Partiet foreslår blant annet en aldersgrense for familiegjenforening, med unntak for innvandrere fra land som USA og Canada, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen til NRK.

– Vi har ingen problemer med å integrere amerikanere i Norge, sier Amundsen.

Frp foreslår flere midler for å begrense innvandringen. Partiet vil blant annet at det skal gå ti år mellom hver gang man henter en ektefelle til Norge. Frp vil også at arbeidsgiver skal få bestemme hva ansatte har på seg, samt at familiegjenforening skal skje i det landet paret har størst tilknytning til.

– Først og fremst så handler dette om å begrense innvandringen til Norge, sier Per-Willy Amundsen.

– Panikkartet

Mens regjeringen har skrinlagt planene om å innføre aldersgrense for å hente ektefelle til Norge, mener Frp bestemt at aldersgrense er veien å gå. Partiet mener det skal være 24 års aldersgrense for familiegjenforening, med unntak for personer fra enkelte land.

I løpet av juni vil regjeringen legge fram sitt forslag til ny utlendingslov. Arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) kaller Frps innvandringsutspill som panikkartet.

– Jeg opplever det som et litt panikkartet tiltak fra Frp. Det går dårlig på gallup, og da går de tilbake til gode, gamle dager, og da er kjernen innvandringspolitikk og innvandringsfiendtlighet. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre suksess på det, sier Hanssen til NRK.

Lønnskrav

Arbeiderpartiets stortingsgruppe fikk onsdag ettermiddag en orientering om innholdet i den nye bestemmelsen i utlendingsloven. Den som vil hente ektefelle fra land utenfor EØS-området, må ha tjent mer enn snaut 200.000 kroner det siste året.

Stortingsgruppa har tidligere anbefalt aldersgrense og tilknytningskrav til Norge, men onsdag var det ingen debatt i stortingsgruppa om det som blir regjeringens beslutning.

– I utgangspunktet ønsket vi ingen aldersgrense, men tilknytningskrav, Jeg synes vi har kommet fram til et godt resultat som jeg håper vil samle bred politisk støtte, sier Sps talsmann Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Fremskrittspartiet gikk til kraftig angrep på forslagene og hevder at «regjeringen tvinger innvandrere over i vaskejobber». Partiet viser til at arbeids- og inkluderingsministeren tidligere har tatt til orde for både 24-årsgrense og tilknytningskrav.