Siv Jensen møtte pressen i Stortingets vandrehall torsdag ettermiddag etter et ekstraordinært sentralstyremøte.

På gjentatte spørsmål om når Fremskrittspartiets ledelse fikk varsler om mulige overgrep svarte Jensen utelukkende at alle saker er håndtert i tråd med Frps interne regelverk.

— Alle påstander og rykter som blir formidlet til Frp-ledelsen blir behandlet på samme måte og via samme regelverk. Dette gjelder også Trond Birkedal-saken, sier partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet.

Jensen understreker at det ikke er partiets oppgave å gå til politiet, men den som er fornærmet.

— Hver gang noen kommer til oss med påstander om kriminelle handlinger, så oppfordre vi dem til å gå til politiet. Det er de som kan etterforske slike saker, ikke Frp, sier Jensen.

Refser pressen

Hun brukte også mye tid på å refse pressen i denne saken.

— Vi vil minne om når dere grafser i saker hvor dere ikke kjenner faktum, at dere kan påvirke utfallet og disse personenes videre skjebne, sa Jensen.

Hun viste til at det har vært saker hvor personer har tatt sitt eget liv etter mediepress.

— Frp håndterer denne saken ansvarlig og varsomt. Det synes jeg også norsk presse burde gjøre, sier Jensen.

Har fulgt reglene

Frp-lederen fastholder videre at partiledelsen har håndtert saken mot Trond Birkedal etter partiets regelverk og gitt all informasjon til politiet.

— Når en sak er under etterforskning, da er min og Frp sin jobb og formidle det vi vet til politiet og ikke til pressen. Så er det politiets jobb å skille påstander og fakta, sier Jensen.

Jensen understrekte at da denne saken ble offentlig kjent, så kom det frem påstander som var helt ukjent for Frp og at det underveis har kommet frem andre påstander som de har undersøkt.

— Det er viktig for oss å følge regelverket vårt til punkt å prikke. Når saken er ferdig behandlet kan vi sette oss ned å vurdere om våre retningslinjer er bra nok, sier hun.

Trond Birkedal er siktet for seksuell omgang med en mindreårig og filming av yngre nakne menn. Han er varetektsfengslet i to uker.

Ekstraordinært sentralstyremøte

Sylvi Listhaug, Oslos helsebyråd som for tiden er i fødselspermisjon, bekrefter overfor Dagbladet.no at hele sentralstyret er kalt inn til møtet.

Allerede for halvannet år siden skal Trond Birkedal ha diskutert overgrepsanklagene mot ham med Frps generalsekretær Geir Mo, skriver Aftenbladet.no.

Etter det Aftenbladet erfarer, skal samtalene ha funnet sted etter at Birkedal ble informert om at en 15-åring hadde fortalt andre Frp-medlemmer om et angivelig overgrep. En av dem som skal ha fått høre om hendelsen, var leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Ove Vanebo.

Etter at Vanebo konfronterte Birkedal med påstanden, skal de to sammen ha kontaktet partiets øverste ledelse, ved generalsekretær Geir A. Mo, og informert ham om anklagene. Dette skal ha skjedd i oktober 2009, etter det Aftenbladet får opplyst.

Birkedal har hele tiden benektet å ha hatt seksuell omgang med 15-åringen.

Fikk advokat

I møtet med generalsekretæren skal Birkedal ha fått råd om å kontakte advokat, noe han også gjorde. Etter det Aftenbladet erfarer, fikk han hjelp fra Advokatfirmaet Thommesen AS, som har kontorer i Oslo og Bergen.

— Vi kan ikke gi opplysninger om klientforhold, sier advokat Trond Hatland hos Advokatfirmaet Thommesen.

Saken ble den gang ikke anmeldt til politiet. Først denne uken, etter at Birkedal ble siktet for å ha filmet folk i smug på sitt eget bad, valgte 17-åringen å anmelde. Det er denne anmeldelsen som ligger til grunn for at siktelsen mot Birkedal nå er utvidet til også å gjelde seksuell omgang med barn under 16 år.

- Ikke nytt for ledelsen

Den 17 år gamle gutten som nå har anmeldt Trond Birkedal for seksuelle overgrep, hevder gjennom sin bistandsadvokat Hege Salomon at han informerte partiledelsen om hendelsen.

Birkedals advokat, Arvid Sjødin, bekrefter at påstandene ikke er nye for ledelsen i FrP:

— Jeg kan ikke bekrefte hvem det var kontakt med, men jeg vet at det som nå omtales som utuktig omgang ikke er nytt. Dette har vært kjent som en anklage i flere år, og ble da lagt død, sier Sjødin.

Partileder Siv Jensen og generalsekretær Geir A. Mo har til nå ikke ønsket å kommentere påstanden.

Varsler fikk ikke svar

Også et tidligere medlem i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) skal ha varslet moderpartiet Frp om seksuell krenkende atferd fra Trond Birkedal overfor en venn.

Denne hendelsen skal ha funnet sted for tre år siden. Den tidligere FpU-eren varslet Frp kort tid etter.

— Jeg følte at dette måtte varsles om. Det var ikke riktig. Man må kunne forvente at ledere i ungdomsorganisasjoner oppfører seg skikkelig, sier han til Aftenbladet.no.

Den tidligere FpU-eren skrev en «lang mail» om vennens møte med Birkedal. E-posten sendte han til den generelle kontaktadressen frp@frp.no.

Han fikk aldri svar.

Jensen endrer forklaring

Onsdag benektet Siv Jensen overfor VGs papirutgave at partiets sentrale ledelse tidligere har fått informasjon som har gitt grunnlag for å reagere.

— Vi har ikke tidligere fått informasjon som ga grunnlag til å reagere, sa Jensen til VGs papirutgave onsdag.