Sunnmørsposten og Nettavisen skrev fredag om Aspøy skole i Ålesund som har spurt 17.mai-komiteen om å få bruke flagg fra elevenes opprinnelseland i toget, i tillegg til de norske.

Utenlandske flagg i 17.mai-togene har dermed skapt debatt også i år. Oslo Frps femtekandidat til Stortinget, Aina Stenersen, er en av dem som har engasjert seg.

— Vi mener det er helt vanvittig at folk skal gå med andre flagg enn det norske når vi feirer vår nasjonaldag, sier Aina Stenersen til Nettavisen.

- Husk grunnloven

Morten Myksvoll, som sitter i Bergen Bystyre for FrP, har med et blogginnlegg kastet seg inn i debatten.«Nå må noen sette foten ned. Vi kan ikke forby flagg, selv på 17.mai. Husk at vi skal feire et liberalt demokrati», skriver Myksvoll på bloggen sin fredag.

Myksvoll minner om grunnlovens §100 om ytringsfrihet.

— Det er jo grunnloven vi feirer på 17.mai, og ytringsfriheten er en viktig del. Jeg har forståelse for at noen kan mislike at det blir brukt utenlandske flagg på 17.mai, men det ville stride mot ytringsfriheten å forby dette, sier han til BT.

Oslo FrP vil ha forbud

Debatten om å forby utenlandske flagg i togene har pågått i flere år.

I 2008 ville 17.mai-komiteen i Oslo forby andre flagg enn norske i toget. Oslo-ordfører Fabian Stang (H) var imot forslaget og overprøvde det.

— Vi gjør alt vi kan for å forby dette i Oslo, og er lei oss for at Høyre har en annen tilnærming, sier Stenersen til Nettavisen.

— Selv om Oslo FrP har vært for et forbud, har det så vidt jeg vet aldri vært foreslått noe lignende i Bergen. FrP har ikke noen uttalt politikk på dette spørsmålet, og jeg synes heller ikke det er nødvendig, sier Myksvoll.

- Skal beskytte mindretallet

Myksvoll forteller at han har hørt folk henvise til forskjellige meningsmålinger som sier at to av tre ville støttet et forbud mot utenlandske flagg i toget.

— Slike meningsmålinger er irrelevante for spørsmålet. Grunnleggende rettigheter som ytringsfriheten er særlig til for å beskytte mindretallet, og da spiller det ingen rolle om et eventuelt flertall vil ha forbud, sier Myksvoll.

- Stort sett enige

Myksvoll har fått mange reaksjoner på blogginnlegget.

— Det har kommet mange kommentarer på facebook-siden min, sier han.

Han forteller at responsen for det meste er positiv.

— Når folk ser på argumentet om at en bør hedre grunnloven på grunnlovsdagen, så er de stort sett enige med meg, sier Myksvoll.