TRON STRAND

Det er ytterst sjelden at et parti løper fra egne forslag — særlig når det får støtte fra andre og oppnår flertall.

— Vi må gjeninnføre kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i kystfart i Norge. Ellers vil norske rederier bli utkonkurrert av utenlandske konkurrenter, uttalte Øystein Hedstrøm (Frp) da forslaget ble lansert i mai.

Sviende for Erna Solberg

Reaksjonene til Stortingets øvrige opposisjon var positiv. Regjeringen, og Erna Solberg, som ansvarlig for regelverket, så ut til å bli påført et piskeslag av et vedtak i Stortinget.

Det er ikke ofte en statsråd blir pålagt å endre en forskrift. Muligheten for det pinlige nederlaget utløste en intens lobbyvirksomhet. Så vel statsråd Erna Solberg som Norges Rederiforbund har på det sterkeste advart mot Stortingets planer.

Men det har åpenbart ikke gjort tilstrekkelig inntrykk på Ap, SV og Sp. I går ble det klart at disse tre partiene går inn for innføre forskrifter fra 1. januar 2006 som gir utenlandske sjøfolk krav om arbeids- og oppholdstillatelse. Det gjelder sjøfolk utenfor EØS-området, ansatt på skip under fremmed flagg og som går i trafikk mellom norske havner. Mannskap på cruiseskip er unntatt.

Trekker trolig forslaget

Men i stedet for å seile inn en bekvem og oppsiktsvekkende politisk seier, forlater Frp hele skuta og sørger for at partiets eget forslag grunnstøter når innstillingen kommer på mandag.

— Forslaget vil ikke bli vedtatt med våre stemmer. Det er helt sikkert. Vi tør rett og slett ikke på grunn av alle reaksjonene. På tampen har det kommet en rekke innspill, Norges Rederiforbund har blant annet advart på det sterkeste, sier Frps kommunalpolitiske talsmann, Per Sandberg.

Han sier Frp vurderer tre muligheter. Enten at forslaget vedlegges protokollen, at behandlingen blir utsatt eller at hele forslaget blir trukket.

— Det mest sannsynlige er at vi trekker hele forslaget. Det er muligens det beste, men jeg må avklare det med mine tre øvrige forslagsstillere, sier Per Sandberg.