Mannen som ledet partiet i 28 år fikk applaus og oppmerksomhet som fortalte at uten ham ville partiet knapt overlevd. I hvert fall ikke levd så godt som det gjør. En Oslo-kino stappfull av menn i dress hyllet sin avgåtte, men fortsatt avholdte leder to timer mandag formiddag. For en som hadde rotet seg uforvarende inn på Saga kino, måtte det virke som Carl I. Hagen fortsatt leder partiet, og ikke Siv Jensen, som tok over i 2006. Hagen nøt nok situasjonen, og delte den etter en stund med sin kone, Eli Hagen.

— Uten henne hadde det ikke gått, sa han beskjeden.

En Saga-drøm

Det var ingen tilfeldig kino Frp hadde lagt sin markering til. Saga kino, som den gang rommet 1400 seter, var stedet der Anders Lange erklærte at han ville starte et nytt parti. Og det skjedde den 8. april i 1973.

Nå er kinoen oppdelt i småsaler. Selv den største av disse ga ikke rett inntrykk av det folkemøtet som markerte starten på proteststrømmen som ble til Frp-drømmen etter noen år.

Men stemningen i Saga kino sal 1 var kanskje like heftig i dag som den gang. Likhetspunkter var der og. Da var hovedpersonen en hvithåret mann på 69 år. Det samme var tilfellet 40 år etter, men navnene var skiftet fra Lange til Hagen.

Bare velstand

Siden vi var på en kino, ble det vist film. En dokumentarfilm, skapt av Fremskrittspartiet selv, og noen gode hjelpere.

Her var det naturlig nok ikke mye malurt i begeret, her var alt bare velstand med partiet og bevegelsen.

Og rett skal være: Filmen «40 år for folk flest» viste at tanker og ideer fra Frp (dvs. Carl I. Hagen), har slått rot og fått aksept i de fleste andre partrier gjennom årene. Det gjelder både kamp mot monopoler, mot en for liberal innvandring, for strengere straffer og for en statsfinansiert sykehuspolitikk.

Men den timelange filmen hadde ikke ett kritisk blikk på Frps historie, for eksempel de mange utrenskningene og avskallingene av både liberalister og politiske originaler gjennom de første førti år.

Siden filmens hovedpersom var samme mann som sto for utrenskningene, var det kanskje ikke annet å vente.

Og kinopublikum som sto utenfor mandag kunne notere seg at «Ironman 3» har premiere om noen få uker. Også det på Saga Kino.