En landsomfattende måling som Sentio Research har foretatt for BT viser at fire av fem Frp-velgere fra 2001 holder fast på partiet og at de ville ha stemt på samme måte om det hadde vært stortingsvalg i morgen.

Mens Frp med andre ord kan smykke seg med en lojalitetsprosent på 80, er den 78 prosent i KrF og «bare» 72 i Arbeiderpartiet. SV ligger på bunn med 52 prosent. Bare annenhver SV-velger for fire år siden har fortsatt tro på Kristin Halvorsens parti. Også venstrefolk viser seg å være lite lojale.

— Frp-folk med løftet hode

— Den lave lojaliteten som preger partibildet bekrefter først og fremst at valgkampen ennå ikke har fått noen grunntone. Men for Frp er situasjonen noe annerledes. Når lojalitetsprosenten er så høy som 80, skyldes det i første rekke at partiets velgere nå går med løftet hode og ikke lenger skammer seg for å fortelle meningsmålere og andre at de foretrekker Frp, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot.

Målingen fra Sentio, som ble gjort i forrige uke, viser uvanlig stor stabilitet i partibildet. Den største endringen er at SV har gått tilbake fra 8,5 til 7,3 prosent fra mai til juni.

Høyre likevel større?

Mens Frp på flere andre målinger har hatt merkbar nedgang denne våren, har partiet ifølge Sentio «klort seg fast» på 25 prosent og er landets desidert nest største parti etter Ap.

Frank Aarebrot mener likevel at dette bildet raskt kan endre seg. Han tipper at Høyre blir større enn Frp når folk går til urnene ved kommunevalget i september. Da betyr personer og lokale saker mer enn ved stortingsvalg.

I Sentios junimåling får Høyre drøyt 14 prosent oppslutning, og holder seg dermed på samme nivå som ved stortingsvalget i 2005 og ved målingene etterpå. Partiet har med andre ord ikke fått noe løft i denne perioden med opposisjonstilværelse.

Klima skaper forvirring

Frank Aarebrot har sett på flere meningsmålinger, og har et inntrykk av at FNs klimapanel og den store debatten rundt klimapolitikken skaper en viss forvirring når det gjelder velgernes vandringer - selv om stabilitet foreløpig preger målingene.

— Jeg hadde trodd at romsligere kommuneøkonomi ville bli dominerende i valgkampen, men nå er jeg ikke så sikker lenger. Det sterke fokuset på klimaspørsmålene ser ut til å påvirke også Fremskrittspartiets valgstrateger. Jeg ser at en innsiktsfull valganalytiker som generalsekretær Geir A. Mo fossror og innser at partiet må justere kursen i klimasaken, sier Aarebrot.

Hadde det vært stortingsvalg nå, ville Frp kapret ti nye mandater. Det ville ha gått ut over alle de tre regjeringspartiene, pluss Venstre som også hadde fått blø.