Den politiske meningsmålingen som Norsk Respons AS har gjort for Bergens Tidende denne uken viser store bevegelser i velgermassen. Ved siden av Fremskrittspartiet er SV den store taperen. Siden målingen midt i juni har Frp gått tilbake 3,7 prosentpoeng, mens SV har mistet 2,5 prosentpoeng. Men begge partiene beholder like mange representanter herfra som de fikk for fire år siden.

— Denne målingen er uhyre interessant og må først og fremst ses på bakgrunn av Carl I. Hagens krasse personangrep mot statsministeren. Fra å være et mobbeoffer har Hagen gått over til selv å bli mobberen. Det liker ikke Frp-sympatisører, for selv om de ikke setter pris på Bondevik, synes de åpenbart at Hagen overspiller, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Venter til siste uke

Konsulent Idar Eidset i Norsk Respons AS opplyser at dette er første gang samtlige tre regjeringspartier har fremgang samtidig.

Venstres leder, landbruksminister Lars Sponheim, er spesielt glad for at hans eget parti seiler i medvind. Men han noterer seg at han ifølge målingen ikke er sikret gjenvalg, og han kommenterer det slik:

— Det har alltid vist seg at venstrefolk venter til siste uke med å bestemme seg. Det er da de kommer ned fra gjerdet. Men denne målingen kan tyde på at folk allerede nå ser alvoret. De oppdager at det Carl I. Hagen driver med nærmest er en gavepakke til Jens Stoltenberg. Paradokset er at Hagen kan ødelegge for en ikke-sosialistisk seier samtidig som han bidrar til å styrke regjeringspartiene! sier Sponheim.

- Hagen personlig hatsk

— Er du ikke personlig litt nervøs for hvordan det vil gå med ditt mandat?

— Som venstremann har jeg vel vært litt nervøs i alle de siste tjue årene. Dette handler imidlertid ikke om min politiske fremtid, men om partiets. Likevel er jeg optimist, for hvis Venstre kommer over sperregrensen på 4 prosent på landsplan, vil vi straks få åtte-ti mandater på Stortinget, sier han.

Om Carl I. Hagens utfall mot Kjell Magne Bondevik har han ellers følgende kommentar:

— Det nye er at han har lagt seg til en stil som er mer personlig hatsk enn før, og som dermed ikke er strategisk fundert. Hagen er sintere enn tidligere. Det kan se ut som om han er mer labil, og faktisk i ferd med å miste grepet, mener Lars Sponheim.

- Kjøttvekta som rår

Odelstingspresident Ågot Valle (SV) sier at tallene for hennes parti er et viktig budskap om at det trengs hardt arbeid like frem til valgdagen. Men hun ser ingen spesiell årsak til at SV har mistet terreng i Hordaland.

— Det er lenge siden jeg ble deppet av meningsmålinger, for de går i bølger. Men jeg tar ingenting for gitt. Folk skal bare vite at hvis vi skal få en ny politisk kurs, må det et sterkest mulig SV til, for det er kjøttvekta som rår! sier Valle.

Venstre, Senterpartiet og RV er omtrent jevnstore på meningsmålingen, men ingen av dem er «inne» med mandat. De må dermed slåss hardt om å få plass blant de totalt femten som skal velges fra Hordaland.