Samtidig advarte hun mot å tro at det blir en enkel valgkamp når partiet i noen kommuner skal forsvare sitt eget styre de siste fire år, mens det i andre kan rette skytset mot politikere som ikke tar innbyggerne på alvor.

– Mye av forklaringen på vår fremgang er at vi har vært flinke, men minst like mye skyldes den turbulente starten den nye regjeringen har fått, sa Siv Jensen.

Hun varslet at valgkampen vil handle om et rettsvesen som ikke gjør jobben sin, en innvandringspolitikk som tillater at unge kvinner mishandles i tvangsekteskap, sultefôringen av helsevesenet og mangelen på varme i eldreomsorgen.

Frp-koden

Miljøpolitikken er ifølge Jensen inne i et blindspor, energipolitikken er meningsløs og utenrikspolitikken mangler i øyeblikket en historisk dimensjon.

Barnehager nevnte hun ikke med ett ord i løpet av den tre kvarter lange innledningen, men hun ga derimot sin oppskrift på Frp-koden, som Aps generalsekretær Martin Kolberg har etterlyst: Vær en ombudsmann for dem du representerer og lytt selv i stedet for å gi svar.

– Populisme i positiv forstand dreier seg om at man lytter til folk flest. Det gjør Frp, mens politikere flest bare bryr seg om folk hver gang det er valg, sa Jensen.

Hun sa de polerte visittene politikerne avlegger på sykehjemmene ikke gir dem noe riktig bilde av hverdagen. Selv fikk hun et brutalt møte med virkeligheten da hun tok jobb på et sykehjem.

Engasjert

Frp-formannen ga en engasjert innføring i hverdagens plikter på et sykehjem og sluttet med å love at hun ved enhver anledning skal avkreve regjeringen et svar på hvorfor den lager ideologi av eldreomsorgen i stedet for å tilføre den varme.

– Det er ikke bare «hender» som mangler, men varme og omsorg. De rødgrønne er allergiske mot alt som heter privat omsorg. Regjeringen har fått for seg at de eneste varme og gode hender er de offentlige. Det fører oss helt galt av sted, sa Jensen.

Hun mente regjeringens nedlatende omtale av markedet avslører dens holdning til enkeltmennesket. Markedet er bare summen av enkeltmenneskers ønsker og behov, sa hun.

Under burkaen

Lørdagens meningsmåling som viser at folk flest slutter opp om regjeringens utenrikspolitikk, bidro åpenbart til å dempe Siv Jensens utfall mot Afghanistan-beslutningen.

Dermed droppet hun de langsiktige historiske betraktningene i NATO-politikken og begrunnet i stedet engasjementet i Afghanistan med flommen av narkotika i Oslos gater og Afghanistan som arnested for islamister.

Siv Jensen fikk applaus da hun erklærte sin støtte til alle forslag om å heve aldersgrensen for familiegjenforening gjennom ekteskap. Rettet til SV sa hun at dette er en måte å hindre tragedier som den brannfolk møtte i en bygård i Oslo sentrum nylig.

– En tvangsgiftet mindreårig jente som ingen visste om, ble funnet under en brannutrykning. Da de fikk av henne burkaen fant de en livredd, skamslått jente, sa Siv Jensen og spurte hvorfor ikke man kan gå sammen om å hindre denne type overgrep.