— Mannen er helt frisk, sier Helsedirektør Bjørn Inge Larsen til nrk.no.

Den andre som ble smittet, en kvinne fra Skien, er også bedre, opplyser Larsen.

Det var lørdag at en mann og en kvinne i 20-årene fekk påvist svineinfluensa etter retur fra et studieopphold i Mexico.

Første tilfeller

— Vi kan bekrefte at mannen fra Oslo som er syk, er en av våre studenter, sa daglig leder Ulrika Herlofsen ved Gateway College til Aftenposten.no lørdag.

Lørdag kveld bekreftet Helsedirektoratet at en kvinne fra Skien og en mann fra Oslo-området er bekreftet smittet av Influensa A (H1N1) , best kjent som svineinfluensa. Dette er de første tilfellene i Norge.

**Les også:

Norske studenter smittet av svineinfluensa**

Tilbud om hjemreise

I slutten av april fikk urolige studenter ved norske Gateway College i Mexico tilbud om å reise hjem. Skolen hadde 96 norske elever som fikk tilbud om å avslutte semesteret ved en norsk institusjon.

Nå er det bare 20 studenter igjen ved Gateway College i Playa del Carmen i Mexico.

Gateway College samarbeider med norske høyskoler, og gir studenter muligheter til å studere ett semester ved ett av studiestedene de har i utlandet. For eksempel kan studentene ta en norsk ex.phil.-eksamen ved deres senter i Mexico.

Reiste alene

— Vi vet at en av våre studenter er smittet. Om den kvinnelig studenten har vært vår student, har vi ikke fått klarlagt ennå, jeg venter på tilbakemelding fra Folkehelseinstituttet, sier Herlofsen til Aftenposten.no.

Den smittede Oslo-mannen reiste alene fra Mexico til Norge og mellomlandet i Atlanta i USA.

De av studentene fra Gateway College som valgte å returnere, reiste enkeltvis tilbake til Norge og ikke som en gruppe.

Muligens smittet på hjemreisen

  • Vi mistenker at han er blitt smittet på vei hjem, sier Herlofsen til Aftenposten.no.

— Vi har vært veldig nøye med å følge opp våre studenter i Mexico, og ved den minste antydning til sykdom er de sendt til lege, men så langt er ingen av våre studenter i Mexico blitt smittet.

— Hadde feber og følte seg uvel

Den 20-årige smittede kvinnen fra Skien har det etter forholdene bra. Det bekrefter Tore Haukvik, kommunalsjef for helse og velferd i Skien kommune, overfor Aftenposten.no.

Kvinnen ble syk etter at hun hadde kommet hjem fra et opphold i Mexico. Hun hadde typiske influensasymptomer: feber og uvel i kroppen, forklarer Haukvik.

— Jeg har akkurat snakket med fastlegen hennes, som bekrefter at tilfellet har vært mildt. Hun har ikke vært spesielt syk, og er i bedring. Hun har blitt behandlet med tamiflu, sier Haukvik.

- Tre familiemedlemmer kan være smittet

Han innrømmer at det er en viss fare for at foreldrene og broren til kvinnen, som bor i Skien, har blitt smittet.

— Det er det selvfølgelig. Det ligger i sakens natur, sier kommunalsjefen. Familien på fire er nå isolert, og har kontakt med færrest mulig.

Haukvik berømmer helsepersonellet som er tilknyttet kvinnen for god og rask oppfølging. Smitten ble oppdaget tidlig, og den syke ble umiddelbart isolert. Hun har fått behandling hjemme, og har verken vært på legevakt eller sykehus.

Skien kommune har både en smittevernsplan og en pandamiplan, og Haukvik sier at begge disse planene er under bearbeiding i lys av de siste utviklingene knyttet til spredningen av H1N1-viruset.

— Vi er ikke uforberedt. Influensaen ville komme til Norge før eller senere, og vi visste at vi hadde folk fra Skien i Mexico, sier han.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX