50-åringen, som er bosatt i Nordland, ble dømt til to år og tre måneders fengsel for utukt mot sin da fem år gamle datter. Nye bevis og undersøkelsesmetoder førte imidlertid til at statsadvokaten begjærte saken gjenopptatt.

Torsdag kom dommen fra lagmannsretten: Dagenes medisinske kunnskap gir ikke belegg for at det har skjedd overgrep. Dermed ble mannen frikjent. Han varsler et skyhøyt krav om erstatning og oppreisning, skriver Nordlys’ nettutgave.

Millionerstatning

— Jeg vil ha erstatning for de følelsesmessige traumene jeg har hatt, for tapt økonomi, mulighet til jobb og den belastning hele saken har hatt, sier 50-åringen.

Han vil ikke si hvor mye han vil kreve, men omtaler det som "meget høyt". Ifølge NRK har mannens forsvarer, advokat Morten Kjensli, varslet et krav på opp mot 6 millioner kroner.

Ved tilsvarende saker hvor folk har sonet på urettmessig grunnlag, er det utbetalt mellom 2,5 og 5 millioner kroner.

Flere kan bli gjenopptatt

Den oppsiktsvekkende dommen vil trolig føre til at flere lignende saker blir gjenopptatt, skriver Nordlys’ nettutgave. Det er sjelden at utuktssaker blir gjenopptatt, og det er kun et fåtall dømte som har fått dommen omgjort. Flere medisinske sakkyndige i retten pekte på at datidens metoder ikke holder mål i dag, og at man i dag med mye større sikkerhet kan si om det har foregått et overgrep eller ei.