— Min sønn er kjempeglad og jeg er veldig lettet, sa Per Kristensen til BT i går.

Han hadde nettopp fått vite at han er frifunnet for å ha kidnappet sin egen sønn høsten 2001.

Det siste året har han bodd på Halsnøy med sin 14 år gamle sønn. Kristensen har delt foreldreansvar for sin eldste sønn. Den yngste sønnen bor med sin mor i Danmark.

— Nå må vi fokusere på barna. Jeg håper vi kan få litt orden på dette med samvær slik at guttene kan få litt søskenkontakt igjen.

Hardhendt politi

Saken som ble avgjort i Sunnhordland tingrett denne uken ble landskjent i september 2001 da TV2 viste et opptak av 12-åringen som ble dratt ut i en ventende bil av to politifolk. Sønnen gjorde all mulig motstand, men til liten nytte. Politiet handlet etter en kjennelse i namsretten som sa at sønnen skulle hjem til sin mor i Danmark. Hun hadde på det tidspunktet foreldreansvaret.

Den sommeren hadde de to sønnene vært på sommerferie hos Kristensen. Den eldste sønnen ga tidlig uttrykk for at han ikke ville tilbake til Danmark, fordi han ikke trivdes der. Kristensen prøvde etter beste evne å overtale sønnen, men da de tre kom til Flesland nektet den eldste å sette seg på flyet. Faren ønsket ikke å bruke tvang og måtte ta med seg den ene av de to guttene tilbake til Halsnøy.

- Gjorde ikke nok

Sønnen ble boende hos faren og de to håpet på at de ville finne en løsning på saken. Sammen med Borghild Berning, leder for aksjonsgruppen Barns rett til samvær med foreldre eller besteforeldre, prøvde de å få gehør om at sønnen måtte få bli i Norge. Da dette ikke nådde frem kom til slutt lensmannen i Kvinnherad for å hente sønnen.

Påtalemakten argumenterte i retten for at faren ikke hadde gjort nok for å få sønnen til å reise tilbake til sin mor. Aktor Harry Rosnes la ned påstand om at Kristensen måtte få 60 dagers fengsel, samt betale en erstatning til moren. Retten mente på sin side at faren ikke kunne ha gjort mer, og frikjente Kristensen.

Politiinspektør Rosnes hadde i går kveld ikke sett dommen og ønsket dermed ikke å kommentere om han vil be statsadvokaten anke saken til lagmannsretten.

Tidligere dømt

Over flere år har det pågått en bitter strid mellom Kristensen og barnas mor, spesielt om foreldreansvaret for guttene. Flere ganger har de to møttes i rettssalen. I år ble de to endelig enige om at den eldste sønnen skal få bo på Halsnøy.

I 2001 ble Kristensen dømt til seks måneders fengsel for en liknende sak. I 1999 dro han til Danmark og hentet sine to sønner. han mente at moren, med hjelp fra barnevernet i Kvinnherad, hadde bortført hans to sønner til Danmark, uten lov. Etter å ha hentet sine sønner holdt han dem skjult i fire måneder inntil han meldte seg for politiet.

Sønnen ble hørt

— Hva var forskjellig i denne saken fra den forrige?

— Min sønn fikk uttale seg. Det hadde mye å si, sier Kristensen til BT.

Under rettsforhandlingene fikk dommerne høre sønnens versjon og fikk fortalt om mobbing og isolasjon på skolen i Danmark.

Leder for aksjonsgruppen Barns rett til samvær med foreldre eller besteforeldre, Borghild Berning, mener denne saken i bunn og grunn handler om at sønnen ikke er blitt hørt.

— Han hadde hele tiden sagt at han ikke ville tilbake til Danmark. Når han endelig fikk forklare seg, tror jeg det hadde mye å si for utfallet på dommen, sier Borghild Berning.

FRIFUNNET: Stemningen var lettet hjemme hos Per Kristensen på Halsnøy i går. Sammen med sin 14 år gamle sønn som september 2001 ble hentet med makt av politiet, kunne Kristensen feire at han var frifunnet av tiltalen om kidnapping av sin egen sønn.<p/> FOTO: TV2