— Baileys og brosjyrer høres ikke så forlokkende ut. For det første foretrekker jeg sherry. Dessuten er det langt viktigere å satse på et godt offentlig tilbud, sier Inger Johanne Knudsen, leder i eldrerådet i Bergen og nestleder i Norsk Pensjonistforbund.

Hun kommenterer Siv Jensens første landsmøtetale som formann, der Jensen brukte mye tid på å snakke om Frps omsorgspolitikk for eldre og syke. Den skal være basert på valgfrihet og markedsløsninger.

På kjøkkenet til Carl

Eksempelet på den glade Frp-pensjonist gikk hun ikke langt for å finne.

— Carl I. og Eli skal få sitte ved kjøkkenbordet med en fargerik brosjyre som beskriver hvilke omsorgstilbud som finnes i kommunen. Så kan de velge hva de selv ønsker, drømte Siv.

Eldregeneral Hagen satt på fremste rad og så ut som han ikke hadde tenkt å ta i bruk brosjyren riktig ennå - selv om Siv Jensen inviterte til drink på sykehjemmet.

— Ved sykehjemmet Lotte i Danmark har de kastet ut all sovemedisin og erstattet det med Baileys. Sånn vil Frp ha det på norske sykehjem, sa Jensen.

Hun snakket varmt for markedsløsninger i kommunale tjenester, og brukte matvarebransjen i Norge som eksempel.

— Ap ville vel hatt matmonopol, hvis de fikk bestemme. Og så klager de over at noen tar ut mye profitt. De glemmer at eierne av Rema, Rimi, Coop, Spar og de andre sikrer mangfold for kundene og skaper tusenvis av arbeidsplasser, sa hun til landsmøtet på Hell.

- Heller lege enn sprit

I Fyllingsdalen sitter Inger Johanne Knudsen og er skeptisk til en del av løsningene til Jensen.

— Jeg synes det har gått for langt med privatiseringen, og forstår ikke troen på at det skal løse alt. Det blir jo ikke mer ressurser selv om det blir privat, og private eiere skal tjene penger, sier hun.

Knudsen vil gjerne kunne velge middag selv hvis hun havner på sykehjem, men mener det er viktigere å ha tilgang til lege når man trenger det. Hun frykter større forskjell på fattig og rik med Frps politikk.

— Alle bør ha trygghet for et godt, offentlig tilbud. Det er det vi har jobbet for lenge, sier Knudsen.

Takket Martin Kolberg

Den første landsmøtetalen til Frp-formannen ble et sterkt angrep på Arbeiderpartiet. Siv Jensen startet og avsluttet talen sin med å takke Aps partisekretær Martin Kolberg for at han har kastet hansken og utfordret Frp.

— Ap er definitivt vår hovedmotstander i det kommende valget. Dette blir en kamp om verdier, forklarte Jensen til pressekorpset etter å ha fått den obligatoriske stående ovasjonen.

— Mens Ap mener at alle er like, mener vi at alle er unike, gjentok formann Siv flere ganger.

Individuelle løsninger skal derfor gjennomsyre samfunnet. Også skolen

— Små barn elsker å konkurrere. Hvorfor skal vi ikke lage skolen til en arena der de kan strekke seg litt lengre? spurte Jensen.

Deretter harselerte hun med kultureliten som verken liker pakketurer til Syden eller Grandiosa, og som strever med å skjønne Frp-koden.

«Frp koden = sunn fornuft» sto det på veggene bak henne. Orddelingen var sikkert folkelig, men like fullt en språklig bom.

BEJUBLET: Siv Jensen ble hyllet med den obligatoriske trampeklappen da hun holdt sin første landsmøtetale som leder for Fremskrittspartiet i går. Den handlet mye om eldreomsorg, valgfrihet og private løsninger. - Mens Ap mener at alle er like, mener vi at alle er unike, gjentok formann Siv flere ganger. FOTO: GEIR OTTO JOHANSEN, SCANPIX
Geir Otto Johansen