Det melder Stavanger Aftenblad. En 35 år gammel systemutvikler fra Sandnes og en 33-årig revisor fra Sola sto tiltalt for utpressing og for å ha skaffet seg kunnskap om bedriftshemmeligheter i forbindelse med Kjell Inge Røkke og Aker Maritimes oppkjøp i Kværner.

I 1999 kjøpte Sandnes-mannen domenenavnet kvearner.com for 1.000 kroner. Kort tid etter begynte han å motta e-post som skulle vært sendt til Kværners nesten identiske kvaerner.com.

20. juli 2000 mottok han en e-post fra meklerhuset Sundal Collier. E-posten inneholdt et vedlegg med strategien mot Kjell Inge Røkke og Aker Maritimes oppkjøp i Kværner. Dette var hemmelighetsmerket. Sandnes-mannen viste e-posten til 33-åringen fra Sola, som satt i samme kontorområdet, før de to varslet Sundal Collier. De to mennene fikk et tilbud om 100.000 kroner, noe de avslo. 35-åringen mente prisen burde være minst 2 millioner kroner.

I Stavanger byrett ble Sandnes-mannen dømt til sju måneders fengsel, fem av dem betinget, for utpressing og for å ha lest dokumentene. 33-åringen ble frifunnet for utpressing, men dømt til 30 dagers betinget fengsel.

I Gulating lagmannsrett ble Sola-mannen enstemmig frikjent på begge tiltalepunkter fordi han ikke har tilstrekkelig tilknytning til domenet kverner.com og fordi det ikke foreligger medvirkning. Det var den tiltalte Sandnes-mannen som skapte dissens. Et flertall av dommerne mener at vedlegget ikke er en bedriftshemmelighet i lovens forstand. En samlet lagmannsrett konkluderte dessuten med at dokumentet ikke er skaffet på en urimelig måte.

(NTB)