OLAV GARVIK

Aldri før i nyere historie har en norsk regjering prøvd å få til et budsjettforlik med «arvefiender». Arbeiderparti-regjeringene var i hvert fall aldri i nærheten av å føre budsjettforhandlinger med Høyre, og de ganger Høyre har vært i regjeringsposisjon har det heller aldri vært aktuelt å tenke på et forlik med Ap, for ikke å nevne SV.

Som Bondevik-regjeringens fremste talsmann i Stortinget har Oddvard Nilsen sørget for å gjøre to datoer historiske: 7. november og 14. november. Den første gjaldt sonderingene med Jens Stoltenberg om et mulig budsjettforlik, og den siste datoen markerte noe enda mer oppsiktsvekkende: Høyremannen fra Askøy forsøkte seg på SV, men fikk riktignok avslag før frieren fikk summe seg.

Brudd etter brudd

Slik har den forunderlige budsjetthøsten utviklet seg:

3. okt.: Statsbudsjettet blir presentert.

11. okt.: Frp får første invitt til budsjettsamarbeid. Nekter å forhandle før endringene i sjømannsskatten blir skrinlagt.

16. okt.: Frp krever budsjettendringer for 10 milliarder kroner.

22. okt.: De første reelle forhandlinger. Frp er sterkt misfornøyd og hevder at tilbudet fra regjeringspartiene bare er på 849 mill. kr.

30. okt.: Brudd i forhandlingene.

7. nov.: De parlamentariske lederne for Ap og regjeringspartiene setter seg sammen for å finne et forhandlingsgrunnlag.

11. nov.: Ap legger frem sine krav, bl.a. betydelige overføringer til kommunene, mer til de ledige og at såkalte usosiale kutt (egenandeler på medisiner) blir skrinlagt. Endringer på i alt 7,5 milliarder.

14. nov.: Brudd i forhandlingene. Samme dag går Oddvard Nilsen til Kristin Halvorsen i håp om at SV vil stille opp. Etter få timer blir det oppsiktsvekkende frieriet avvist.

18. nov.: Ap gjør det klart at partiet ikke akter å bøye seg for et kabinettspørsmål fra regjeringen.

19. nov.: Media med motstridende meldinger om regjeringspartiene på nytt ville vende seg til Frp eller Ap.

Nytt håp

20. nov.: Oddvard Nilsen banker klokken 10.00 igjen på Carl I. Hagens dør for å be om nye forhandlinger. Klokken 12.00 innkaller Hagen styret i stortingsgruppen for å vurdere tilbudet. Om ettermiddagen forteller han at det er grunnlag for nye drøftinger.

21. nov.: Klokken 09.00 starter nye forhandlinger mellom Frp og regjeringspartiene.

26. nov.: Finansdebatten starter i Stortinget.

27. nov.: Budsjettet vedtas sent om kvelden. Da vet vi også om Bondevik-regjeringen overlever.