I et oppsiktsvekkende intervju med ukeavisen Ny Tid — som er på gaten i dag - kommer finansmannen og eks-ordføreren med utspillet som får mange partifeller til å sette morgenkaffen i vrangstrupen.

- Det beste for landet

Det er den økonomiske krisen som får Friele til å tenke på en rødblå allianse.

— Jeg er redd for å si det, men vi har ikke begynt på nedgangskonjunkturen ennå. Det kan bli alvorlig. Hvis dette landet kommer inn i en enda dypere krise, tror jeg kombinasjonen Arbeiderpartiet og Høyre hadde vært det beste for landet, sier han til Ny Tid, ifølge VG Nett.

OOOPS: Monica Mæland skvatt da hun hørte Herman Frieles oppfordring. Foto: Rune Berentsen
Rune Berentsen

Det er for øvrig ikke første gang Friele uttaler seg i flørtende vendinger om Arbeiderpartiet.I valgkampen i 2007 kom Friele med følgende oppfordring til velgerne:

— Stem Ap eller Høyre!

(Se videoklipp av utspillet her)

Fnyser av Frp

Sentralstyremedlemmet Friele viser til at Høyre og Arbeiderpartiet ofte står sammen i den økonomisk politikken, samt utenriks- og forsvarspolitikk.

Likevel understreker Bergens tidligere ordfører at de økonomiske kurvene må ytterligere ned i kjelleren før et historisk Ap+Høyre-samarbeid kan bli aktuelt. Et rent Frp-samarbeid fnyser han av.

— Jeg ville ikke følt meg trygg med kombinasjonen Frp og Høyre, eller med SV, Ap og Senterpartiet, sier han til Ny Tid.

Sigurds�n, Bj�

Motbør

Ap-mann og statsviter Frank Aarebrot tror ikke det er så mye politisk realisme i utspillet, men skyrter av Friele for at han tør å lufte temaet.— Partiene som forvalter en ansvarlig sosialøkonomisk politikk er Ap og Høyre, sier Aarebrot til Ny Tid.

Andre er ikke like begeistret.

— Det er jeg fryktelig uenig med ham i. Vi ønsker mer fellesskap, ikke mer markedsstyring og skattelettelser, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til VG Nett.

— Trenger Ap hjelp til å forandre denne politikken vil de alltid få det, men dagens politikk er ikke noe grunnlag for samarbeid, skriver Høyre-leder Erna Solberg (bildet) i en sms. Også Høyre-nestleder Jan Tore Sanner tilbakeviser Frieles brannfakkel overfor VG Nett.

Hva mener du? Bør Ap og Høyre søke sammen om krisen forverres?

BT