Litt før åtte i dag fikk Mette Veivågfra Askøy litt av en overraskelse på NRK-sendingen fra Hurtigruten.

MS «Nordnorge» lå til kai i Harstad mens byens kor og orkestre spilte for tv-kameraene. I samme havn lå også MS «Lofoten», hurtigrute på vei sørover.

Der var Kim Abrahamsen akkurat ferdig med nattens arbeid. Han ringte kjæresten på Askøy utenfor Bergen og ba henne skru på TV-en.

— Jeg skjønte jo han hadde funnet på et sprell, men ikke noe så sykt, sier Mette.

— Kjemperomantisk

19 åringen var hjemme med sin mor og ble både glad og sjokkert da hun så hva han hadde funnet på:

«Elsker deg, Mette Veivåg. Vil du gifte deg med meg?», sto det på et banner han hadde hengt over skutesiden. Historien var først å høre på Radio Norges morgensending.

— Jeg både gråt og lo samtidig, forteller Mette som syns det var kjemperomantisk.

Hun blir 20 i august og skal nå planlegge bryllup med sin 22 år gamle frier.

Frier forsmådd av NRK

— Dette er jo fantastisk, sier Rune Møklebust. Han er prosjektleder for den uvanlige direktesendingen som strekker seg over fem dager. Frieriet i dagtidlig fikk han ikke med seg. Han er mer opptatt av en frier som skulle stå et sted på Helgelandskysten.

— Han sto der sikkert med plakat og alt, men vi fant ham ikke, sier Møklebust.

Produksjonsteamet kommer fra NRKs kontor i Bergen. De har over ti kameraer om bord for å dekke ferden nordover. Ett av dem klarer å ta nære bilder på stor avstand. Derfor kan TV-seerne se detaljer inne på land som den vanlige passasjer ikke klarer å få med seg. Men frieren på Helgelandskysten klarte superkameraet ikke å fange inn.

— Jeg har virkelig vondt av ham. Det er bare å beklage at vi ikke fanget ham opp, sier Møklebust.

Buksefall

Men desto gladere blir han over å høre om frieriet som gikk bra.

Han synes oppslutningen om programmet er både rørende og overveldende, men også vanskelig å ta inn over seg.

— Vi visste det kom til å stå et orkester ett sted, og vi sa at folk måtte gjerne vinke om de så båten. Det vi opplever nå er bare helt fantastisk.

— Dere risikerer kanskje at noen snur seg og trekker ned buksen? Det er jo en direktesending der ting kan begynne å skje utenfor deres kontroll.

— Ja, vi har heldigvis ikke opplevd noe slikt. Men om noen trekker ned buksen på babord side, skifter vi bare over til styrbord, slår han fast.

I går kveld kom en mann på vannski iført en «mankini», et minimalt badeplagg. Møklebust mener det var innenfor tålegrensen.

Det var ikke mulig å få tak noen av frierne mandag kveld.