Spenningen frem mot valgdagen har ikke akkurat avtatt, ettersom det går mot dødt løp mellom de rød-grønne og de borgerlige. Hadde det vært valg i morgen, ville Stoltenberg-regjeringen skaffet seg et flertall på 85 mandater — mot 84 for de fire opposisjonspartiene.

Prosentvis er det beskjeden fremgang for regjeringspartiene, bortsett fra Senterpartiet som har styrket seg fra 4,7 til 6,5 prosent på den ferske målingen som Sentio Research AS har utført på landsplan for BT. Arbeiderpartiet øker fra 32,7 til 34,4 prosent, mens SV går frem fra 7,4 prosent i mai til 7,8.

Regnet i antall stortingsrepresentanter ville Ap ha skaffet seg et par ekstra, mens SV ville ha mistet tre i forhold til valget i 2005.

Artikkelen fortsetter under grafikken - klikk her for større grafikk.

Lojale Frp-folk

Mens Siv Jensen samlet troppene til sommerleir og fest i Bø i Telemark i forrige uke, mistet Frp en merkbar del av sine tidligere støttespillere, ifølge denne målingen.

Tilbakegangen fra 29,6 prosent i mai til 25,0 denne gang er en større endring enn det vi har sett på andre målinger som ble foretatt i juni. Men resultatet er på linje med gjennomsnittet av de ti landsomfattende målingene.

Professor og valgforsker Frank Aarebrot noterer seg at lojaliteten fortsatt er høy blant Frp-velgerne. 77 prosent av dem som stemte på Frp ved forrige stortingsvalg sier at de vil gjøre det igjen.

— Spesielt blant eldre Frp-velgere er lojaliteten stor. Det gir seg uttrykk på mange måter, bl.a. på ulike blogger som viser at de er overbevist om at partiet denne gang vil få regjeringsmakt. De vil bli veldig skuffet, mener han.

- Partiet fullmobilisert

  • «Problemet» for Frp er at partiet for lengst er fullmobilisert. Det er med andre ord ikke så mye mer å hente av potensielle velgere. Den situasjonen har partiet måtte leve med i mange måneder. Det samme skjedde foran valget i 2001 og i 2005, for ikke å glemme i 2007. Og da de andre partiene satte i gang mobiliseringen i valgkampen, gikk Frp tilbake, sier Aarebrot.

Han ser klare tegn til at vi vil oppleve det samme nå. Frp vil utvilsomt gjøre det bedre enn for fire år siden, da det fikk 38 representanter. Men over 30 prosent oppslutning har det ingen mulighet for å greie, slik Frank Aarebrot vurderer det.

Dessuten har han et par tilleggsmomenter:

  • De gigantiske løftene, for eksempel om flere titalls milliarder i skattelette, gjør ikke inntrykk på velgerne. Dessuten viser det seg alltid at velgerne ikke ønsker å eksperimentere i krisetider, sier valgforskeren.

Begredelig for Høyre

Blant de øvrige opposisjonspartiene er situasjonen direkte begredelig for Høyre som i det minste gjør seg håp om et bedre valgresultat enn sist, da det bare fikk 14,1 prosent av stemmene. Scentio-målingen viser stagnasjon på bunnivå: 12,3 prosent, akkurat det samme som i mai. Hadde det valg i morgen, ville Høyre ha mistet 4 av de 23 mandatene.

Men Aarebrot mener at det slett ikke ser beksvart ut for de konservative. De bakgrunnstallene han sitter med viser at Høyre fortsatt har en viss mulighet til å mobilisere.

Både KrF og Venstre kan notere seg for pen fremgang på målingen. Omregnet i stortingsmandater ville de ha fått henholdsvis 11 og 8.

Partiet Rødt, derimot, ligger langt unna et mandat på Stortinget.

Hvilken regjeringen foretrekker du? Si din mening her.