Rederiarvingen er dermed det andre medlemmet som forlater utvalget, melder TV 2.

Turistsjef Anne Varden på Geilo skal overta Fredriksens plass i utvalget. Hun er svært fornøyd med å ha blitt invitert. Varden mener det er viktig for næringslivet i Norge å bli godt synlig på utenlandsmarkedet.

— Det er viktig at vi får frem de behovene som er i fremtiden og at vi klarer å tilrettelegge for det, sier hun.

Giskes utvalg Norge 2020 består av 20 medlemmer. De skal utveksle erfaringer og kunnskap om norsk næringsliv, og gi råd til ministeren.

Kronprinsen trakk seg

Kronprins Haakon svarte først ja til å delta i utvalget. Utnevnelsen ble kraftig kritisert fra flere hold. Som følge av kritikken valgte kronprinsen i samråd med næringsministeren å trekke seg.

— Vi er helt samstemte om at sånn som situasjonen er, så er det beste å la være å være med videre i denne gruppen. Det var meningen at dette skulle være en positiv ting, og jeg skulle bidra på en positiv måte. Hvis det er såpass forskjellige meninger, er det bedre at jeg trer ut av dette, sa kronprinsen.

Statsviterprofessor Trond Nordby var en av de skarpeste kritikerne av å gi kronprinsen plass i utvalget. Han mener det var riktig og nødvendig av kronprinsen å trekke seg fra gruppen.

- Nullskattyter

Også utnevnelsen av Cecilie Fredriksen er møtt med kritikk. Siden 2002 har hun bodd i London og skatter ikke til Norge. Det gjorde blant annet leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom opprørt.

— Det er forkastelig at næringsministeren tar en nullskattyter og skatteflyktning inn i varmen på denne måten, sa SU-lederen til Klassekampen etter at utvalgets sammensetning ble kjent.