Legestanden har lenge vært splittet når det gjelder kaffe og garviditet. Men den vanlige oppfatningen er at kaffe i normale mengder ikke er farlig.

Nå melder NBCs nettside MSMBC at et forskerteam i USA — ledet av doktor De-Kun Li ved Kaiser Permanente i Oakland, har kommet med en oppsiktsvekkende konklusjon:

200 milligram koffein for dagen (to kopper vanlig kaffe) dobler sannsynligheten for spontanabort .

— Kvinner som er gravide eller aktivt prøver å bli gravide, bør nok vurdere å slutte med kaffe. Alt i alt spontanaborterte 172 av kvinnnene i undersøkelsen. Risikoen var mer en dobbel så høy blant kvinner som konsumerte 200 mg koffein eller mer. 25 prosent av disse spontanaboterte, mens tilsvarende tall for dem som ikke konsumerte koffein, var 12 prosent.

Risikoen ble stående selv etter at tallene ble kontrollert for faktorer som alder, tidligere spontanaborter, røyking og alkoholkonsum.

Undersøkelsen peker ikke på én direkte årsak til hvordan koffein kan utløse en spontanabort. Men en av Lis teorier er at koffein nedsetter blodtilførselen til morkaken.

Ikke alle amerikanske leger er overbevist.

Katharine O'Connell, gynekolog ved Columbia-universitetet står fast på sin holdning.

— Jeg vil fortsatt si til mine pasienter at to kopper kaffe for dagen bør være greit.

Hun synes likevel det er interessant at forskerne - i motsetning til tidligere - har tatt for seg såpass lave koffeinmengder.

OK FOR GRAVIDE? To kopper kaffe under graviditet er visst ikke helt problemfritt likevel.