I en tale til næringslivsledere torsdag understreket Chirac at Frankrike må forberede seg på en tilværelse med stadig mindre tilgang på olje.

– Vi må lære å greie oss gradvis uten olje, sa han, og la til at de franske togselskapene RATP og SNCF 20 år fram i tid ikke skal bruke en eneste dråpe olje.

Chirac sa videre at Frankrike må satse mer på utvikling av solenergi og el— og hybridbilder. Han lover også at produksjonen av biodrivstoff (drivstoff som produseres fra biologisk materiale) skal femdobles i løpet av to år.

Kjernekraft

Hovedbudskapet fra Chirac var likevel en enda større satsing på kjernekraft. Han kunngjorde planer om å bygge en prototyp av en fjerde generasjons kjernekraftreaktor, og vektla betydning av at Frankrike beholder sin posisjon som Europas største produsent av kjernekraft.

Frankrike deltar aktivt i det internasjonale samarbeidsprosjektet ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), som har som mål å bygge et fusjonskraftverk som kan etterligne solens energiproduksjon. Men tidshorisonten for det prosjektet er utløpet av dette århundret.

I mellomtiden har man ifølge Chirac bruk for en fjerde generasjons kjernekraftreaktor som produserer mindre avfall og gir økt utnyttelse. – En prototyp bør være i bruk innen 2020, sa Chirac.

Tyskland faser ut

Mens Frankrike varsler økt satsing på kjernekraft, fastholder Tyskland sine planer om å avvikle produksjon av kjernekraft.

Tyskland vil ikke gå tilbake på beslutningen om å fase ut kjernekraften selv om den nylige gasstriden mellom Russland og Ukraina har synliggjort hvor avhengig Tyskland er av importert fossilt brennstoff, sa den tyske miljøvernministeren Sigmar Gabriel torsdag.

Gabriel sa at kjernekraft er uegnet som en kilde til sikker energi i fremtiden på grunn av begrenset tilgang på uran. Sterke krefter i forbundskansler Angela Merkels konservative parti er like fullt imot beslutningen om gradvis å gjøre landet fritt for kjernekraft over en 30-årsperiode.