— Jeg er sjokkert og skamfull, sier Wenche Foss til NTB etter at "Dokument2" i TV 2 onsdag kveld satte søkelyset på livet i den store norske kolonien i Alfaz del Pi på Costa Blanca under 17. mai-forberedelsene i fjor.

Det er tradisjon at folk fra den norske kolonien deltar i 17. mai-feiringen ved Solgården, som Wenche Foss var med på å starte for 30 år siden, og hvor hun har vært styremedlem i 25 år. Hun har også vært ildsjel bak innsamling av rundt fem millioner kroner til det kjente ferie- og helsesenteret.

"Herrefolk"

I TV 2-reportasjen kom det fram hvordan nordmenn klumper seg sammen i egne gettoer og krever at spanjolene skal leve etter deres importerte normer. Mange av beboerne roser Fremskrittspartiets strenge innvandringspolitikk, samtidig som de selv er innvandrere til et nytt land uten å tilpasse seg spansk kultur og spanske forhold. Noen har levd i Spania i 18 år uten å lære seg spansk.

— De oppfører seg som et herrefolk, og slike mennesker behøver ikke komme til Solgården, sier Wenche Foss.

Hun påpeker at hun ikke har vært i kontakt med Strømmestiftelsen som driver helse- og feriesenteret, og derfor uttaler seg på egne vegne.

"Stalinist"

Wenche Foss var i år invitert som 17.mai-taler på Solgården, men har takket nei fordi hun er opptatt med sitt teaterliv. I fjor var Berge Furre 17. maitaler, og i "Dokument2" ble det fra fastboende ytret at man kunne styre seg for denne "stalinisten" på nasjonaldagen.

— Siden mine foreldre lenge hadde tilhold på den spanske solkysten, vet jeg en del om miljøet der nede - om trangsynthet, intriger og gettoisme. Men jeg merket ikke noe til dette under min 17. maitale. Av menneskene tilknyttet Solgården ble jeg mottatt og behandlet på en strålende måte, sier Berge Furre til NTB.

(NTB)