Aps parlamentariske leder, Jens Stoltenberg, tror også på en betydelig rentenedgang.

— Det er grunnlag for en klart lavere rente i løpet av noen måneder, sier han til Bergens Tidende.

Stoltenberg sier det er avgjørende at det holdes orden i økonomien og at regjeringen ikke fristes til å bruke mer av oljepengene.

Nordmenn betaler mer

— Klarer vi å holde orden, bør vi på lang sikt få en rente som ligger på nivå med våre handelspartnere, sier Jens Stoltenberg. Styringsrenten i euroområdet er nå på 3,25 prosent, mens den er hele 7 prosent i Norge. Norske låntakere betaler for tiden rundt fire prosent mer i rente enn det innbyggerne i andre vestlige land må ut med.

Jens Stoltenberg mener det er uheldig, både for forbrukerne og næringslivet at renten i Norge er nesten dobbelt så høy som i nabolandene.

Oddvard Nilsen sier at «det er rentenivået som er viktig».

— Her ligger de store pengene, både for husholdningene og næringslivet.

Balanse i økonomien

— Det hadde vært gnistrende om vi klarte å få ned renten med 1,5 prosent i løpet av neste år. Samtidig vet vi at Norges Bank vil sørge for balanse i økonomien - hvis politikerne ikke klarer det, sier Oddvard Nilsen.

I klartekst er det en advarsel til Frp mot å stille krav som kan innebære at Norges Bank ikke setter ned renten.

En rekke økonomer uttalte i går at tilleggsbudsjettet til regjeringen Bondevik bør gi grunnlag for at sentralbanksjefen ved neste korsvei setter ned renten. Men markedet forventer i første omgang ikke en rentenedgang på mer enn 0,25 prosent.

Foto: Morten F. Holm / Scanpix