– Det har vært et mareritt. I alle hjørner av det norske systemet har jeg blitt møtt med motstand. Selv om jeg har aleneomsorg for min datter, tror jeg ikke norske myndigheter vil arrestere en norsk kvinne og ta fra henne barnet, sier ”Jack” på telefon til BT. Om en uke har datteren hans bursdag. Sist han så henne var da han tok henne med til dyrehagen i Los Angeles for å feire hennes ettårs dag.

— Jeg har satt bursdagen hennes som frist. Får jeg ikke henne tilbake innen en uke, vil jeg sette himmel og jord i bevegelse. I USA kan min kone få ti års fengsel for kidnapping. Jeg ønsker ikke at hun skal sitte i fengsel, men nå er FBI koblet inn i saken. Jeg vil bare ha datteren min tilbake, sier "Jack". Hans norske advokat, Rodney Lynum, forteller at ”Jack” fikk aleneomsorg for datteren av en amerikansk domstol i juli 2002. Men før "Jack" fikk kjennelsen, stakk moren av med barnet. Han tror hun er reist til Norge.

Etterlyst

— Siden månedsskiftet juni-juli i fjor har han ikke sett henne eller det lille barnet. Ingen vet hvor de er. De er etterlyst i USA og Canada, og Kripos vil snart etterlyse moren i Schengen og gjennom Interpol, sier advokat Rodney Lynum. Han jobber ved advokatfirmaet Ellen Moen AS som har håndtert flere barnebortføringssaker tidligere. Norge er forpliktet gjennom Haagkonvensjonen til å respektere andre medlemslands kjennelser i slike barnefordelingssaker. "Jack" gikk derfor til en norsk tingrett som ga ham omsorgsrett for datteren. Moren lever på ukjent adresse og fikk ikke presentert sin side av saken i tingretten. – Dersom datteren befinner seg i Norge, skal hun ifølge den norske kjennelsen føres tilbake til sin far, sier Lynum.

Ofret alt

"Jack" jobbet som filmregissør i USA. Han var midt i et prosjekt og måtte kaste alt fra seg da datteren og konen forsvant. I desperasjon laget han løpesedler og delte ut flere steder i USA. Han har også etterlyst henne på internett. I Norge har han oppsøkt konens familiehytte på jakt etter henne og datteren.

— Skuffelsen var stor da han så at det ikke hadde vært tegn til liv der på lang tid, sier Lynum.

— Jeg har solgt alt jeg eier og har brukt svimlende 50.000 dollar på å søke etter min datter. Det er helt vanvittig. Nå står jeg på bar bakke, sier "Jack" fortvilet.

Kastes ut av Norge

”Jack” er nå truet med utkastelse fra Norge fordi hans tre måneders turistvisum gikk ut 14. mai. – Vi har sendt inn en stevning for å få opphevet utkastelsesvedtaket. "Jack" mener selv han kan bidra med etterforskningen og hjelpe politiet i søket etter konen og datteren, sier Lynum. Utlendingsdirektoratet opprettholder imidlertid utreisevedtaket.