ARVID BERENTSEN

— Men jeg hadde ingen problemer med å forstå psykologien i det, sa Veronica Orderud til Nes herredsrett onsdag formiddag.

Kjøpekontrakten var hovedgrunnlaget for at hennes mann og medtiltalte Per Orderud (42) vant tvisten om gården i herredsretten i 1998. Seinere har det vist seg at Kristian Orderuds navnetrekk på kjøpekontrakten ikke er hans egen underskrift.

Verken Per eller Veronica Orderud har villet forklare retten hvem som har satt drapsofferets navnetrekk på kontrakten.

— Skjønner du også psykologien i at Per i begynnelsen ikke lot deg få vite at signaturen ikke var Kristians? spurte Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, under sin eksaminasjon av 29-åringen.

— Ja, det gjør jeg. Per er så lojal. Ting mellom ham og foreldrene fortalte han ikke så mye om til meg, svarte den tiltalte.

Veronica Orderud la ikke skjul på at situasjonen var ganske håpløs da ekteparet ikke hadde noen gyldig kjøpekontrakt for gården. Dette ga hun også uttrykk for at måtte være hovedårsaken til at mannen hennes brukte en kontrakt med ugyldig signatur i tvisten om gårdsbruket i utkanten av Sørumsand.

— Når han ikke hadde sørget for å få farens signatur på den siste kjøpekontrakten og heller ikke hadde tatt vare på de kontraktene han og faren tidligere hadde inngått, var det jo en litt fortvilet situasjon, sa Veronica Orderud.

— Hadde du blitt foreholdt noen resultater fra skriftgranskning som tydet på at den falske signaturen ville bli avslørt da du valgte å forklare deg for politiet om dette? undret Sulland.

— Nei, svarte 29-åringen.

Forsvarer Frode Sullands eksaminasjon av sin egen klient fortsetter utover onsdagen.