Roy Hilmar Svendsen

— Begjæringen om gjentakelse av erstatningssaken har ligget på bordet hos lagmannsretten i to og et halvt år, men ingen ting skjer. Saken vår blir nedprioritert hele tiden. Det hele er så fortvilende, sier faren til Birgitte Tengs' fetter til BT.

Til tross for at sønnen for lengst er frifunnet for drapet på den 17 år gamle Kopervik-jenten lørdag 6. mai 1995, får ikke familien sjelefred et sekund. Fetteren selv har bosatt seg utenlands, fordi han ikke orker mer av Norge. Foreldrene på Karmøy holder ut, men forteller at de snart ikke har flere krefter igjen.

Frifunnet og dømt

Årsaken til påkjenningene er den tvetydige dommen fra Gulating lagmannsrett. Der ble fetteren frifunnet strafferettslig, men likevel dømt til å betale 100.000 erstatning til Birgittes foreldre, fordi rettens fagdommere mente det var svært sannsynlig at fetteren hadde begått drapet.

I fjor slo Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fast at en slik ordbruk er i strid med artikkel 6,2 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Senere på året ble fetteren tilkjent en erstatning på 1,2 millioner kroner i Høyesterett, for lidelsene han ble påført gjennom straffesaken.

- Vil legge det bak oss

Fetterens advokater har for lengst sendt en begjæring om gjenopptakelse av erstatningssaken til Gulating lagmannsrett. Men nesten halvannet år etter Strasbourg-dommen har retten fortsatt ikke klart å bestemme seg for om saken skal gjenopptas eller ikke.

— Vi har lyst å legge hele saken bak oss, men vi får jo ikke anledning til det. Først skulle vi vente på dommen i Strasbourg, så var det DNA-testingen av håret som ble funnet i Birgittes hånd. Nå ser det ut som enda en sommerferie ryker, sier fetterens far.

Må vente til august

Ved lagmannsretten får BT bekreftet at fetteren og hans familie må tilbringe nok en sommer i uvissshet.

— Kjennelsen er forhåpentligvis klar i slutten av august, sier lagdommer Carl Petter Martinsen i Gulating lagmannsrett.

— Hvorfor tar det så lang tid å komme frem til en kjennelse i denne saken?

— Det har gått prosesskriv frem og tilbake helt opp til det siste. Dessuten har vi ikke prioritert saken høyt, fordi den ikke haster, sier Martinsen.

— Det haster kanskje ikke for retten, men det haster for oss, kommenterer faren.

Fetterens advokater deler hans frustrasjon over den lange ventetiden.

— Saken har pågått så mange år, og har påført så mange personer så mye lidelse, at den helt klart burde ha vært prioritert, sier advokat Arvid Sjødin.

- På tide å rydde opp

Fetterens far legger ikke skjul på at syv og et halvt års kamp for sønnen har gjort ham bitter.

— Problemet er ikke at sønnen vår ble pågrepet. Politiet kan gjøre feil, som alle andre. Det er lagmannsretten som har rotet alt dette til. Nå synes jeg jammen det er på tide at de rydder opp, sier faren.