På en pressekonferanse fredag formiddag sa kriminalsjef Bjørn Andersen i Stavanger politidistrikt at politiet hadde forståelse og respekt for at de pårørende i saken har reagert sterkt på siktelsen og kravet om varetekt.

— Sterke følelser

— Vi må forstå at det her er veldig sterke følelser ute og går og det er noe vi tar med i omstendighetene rundt etterforskningen, sier Andersen til NTB.

Utspillene til familiemedlemmer i mediene vil ikke forstyrre etterforskningen, mener han.

Han forteller videre at siktelsen av 23-åringen utløser en rekke nye trekk i etterforskningen som de håper vil bringe politiet videre i saken. Politiet har også mottatt flere tips i saken etter at det ble kjent at politiet hadde pågrepet en person.

— Vår rolle i en situasjon som dette er å finne bevis, så vel som å måtte understøtte siktedes skyld så vel som uskyld, sier Andersen.

Ikke skjellig grunn

Etter at politiet torsdag ikke fikk medhold i kravet om å varetektsfengsle den 23 år gamle tidligere kjæresten, påkjærte de kjennelsen fra forhørsretten og ba samtidig om oppsettende virkning. Påtalemyndigheten fikk medhold i begge ønskene.

23-åringen sitter dermed i varetekt til Gulating lagmannsrett har behandlet påkjæringen fra politiet i løpet av neste uke.

Bakgrunnen for begjæringen om varetekt er fare for bevisforspilling. Men forhørsretten vurderte ikke om det er fare for bevisforspilling, fordi retten mente at grunnvilkåret for varetekt ikke var oppfylt. Politiet har ikke skjellig grunn til mistanke, mener sorenskriver Christian Fredrik Wyller, som behandlet begjæringen.

Begrepet "skjellig grunn til mistanke" betyr at det må være over 50 prosents sjanse for at den siktede er skyldig. Det mener altså forhørsretten at det ikke er.

Bra for kjæresten

— Dette er jo den best mulige begrunnelsen for min klient, sier 23-åringens forsvarer, Atle Helljesen, til NTB.

— Han var forberedt på at han sannsynligvis ville bli sittende i varetekt, sier han.

At 23-åringen må sitte på glattcelle fram til Gulating lagmannsretten har behandlet påkjæringen tar Helljesen rolig. Han mener det er vanlig i så alvorlige saker at den siktede blir sittende i varetekt inntil lagmannsretten er ferdig med behandlingen.

Oppsikt

Det var uoverensstemmelser i samboerens forklaringer som skal være hovedårsaken til at han onsdag ble pågrepet, mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen som forsvant den 24. september i fjor.

Det vakte stor oppmerksomhet da kjæresten til Tina Jørgensen ble siktet for drapet på samboeren sin onsdag denne uken. Han ble kalt inn til vitneavhør klokken 9.00 om morgenen, og 13.30 fikk han endret status til siktet i saken. Dette har vakt oppsikt, ikke minst i Tina Jørgensens familie.

Da han ble framstilt for varetektsfengsling torsdag, mente politiet at de har nye opplysninger i saken.

Tina Jørgensen ble drept natt til 24. september i fjor. Et døgn senere meldte samboeren henne savnet. En måned senere ble liket av 20-åringen funnet i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren. I dreneringskummen ble det også funnet en plastsekk som politiet mener Tina Jørgensen var blitt fraktet i til Bore. En bit av denne plastsekken ble få dager senere funnet under Bybrua, få hundre meter fra boligen til Tina Jørgensen.

(NTB)

FUNNET VED KIRKEN: Liket av Tina Jørgensen ble funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke en måned etter at hun forsvant i september i fjor.
Arkivfoto: Scanpix