Den 29 år gamle påståtte hovedmannen tar betenkningstid, mens en 26 år gammel nordmann og en 28 år gammel norskpakistaner påkjærer kjennelsen. Fjerdemann, en 28 år gammel norsktyrker, tar tidligst stilling til spørsmålet over helgen, får NTB opplyst.

De fire mennene er underlagt brev— og besøkskontroll i varetektsperioden, foreløpig tidsbegrenset til 17. november.

Begjæringene fra to av de siktede om innsyn i diverse saksdokumenter ble ikke tatt til følge.

– Selve kjennelsen er forbudt å gjengi offentlig i sin helhet, og blir derfor ikke sendt ut, opplyser tingretten.

Saken gikk for lukkende dører i Oslo tingrett fredag.

Kompromitterende

Bakgrunnen for terrorsiktelsene mot de fire mennene startet med skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo natt til 17. september.

I tillegg skal Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ha fanget opp kompromitterende samtaler og annet overvåkingsmateriale, der den påståtte hovedmannen og de medsiktede skal ha planlagt terroranslag mot både den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo.

Betenkningstid

Advokat John Christian Elden som forsvarer 29-åringen, sier til NTB at det kan bli aktuelt å påkjære kjennelsen, men at det ikke er aktuelt å gjøre det «på stedet».

– Vi tar betenkningstid, sier Elden.

Han sier også at han merker seg med størst interesse at retten ikke har fått styrket mistanken mot noen av de siktede, tross fire ukers etterforskning.

– Slik sett står saken i samme stilling som under forrige rettsmøte for fire uker siden. Det bevisbildet som ble presentert forrige gang ble av både tingretten og lagmannsrett betraktet som tynt, sier Elden.

Frist for betenkningstid er 14 dager.

Påkjærer

Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer den 26 år gamle nordmannen som er siktet i saken, har rådet sin klient til å påkjære. Det vil han gjøre retten kjent med i løpet av mandag.

– Jeg syns det er en utrolig tam og feig avgjørelse. Det skuffende er at avgjørelsen utelukkende henviser til den forrige fengslingskjennelsen, som ble avsagt med et betydelig mindre bevisgrunnlag enn det som er tilfellet nå, etter fire ukers etterforskning, sier Furuholmen til NTB.

– Jeg hadde forventet at man i det minste drøftet opplysninger som min klient har avgitt i to politiavhør, og som er helt avgjørende for å kunne forstå innholdet i samtalen av 8. august, som hele mistankegrunnlaget bygger på overfor min klient, sier han.

Også advokat Peter Seculic har rådet sin klient, en 28 år gammel norskpakistaner, å påkjære lørdagens kjennelse. En begrunnelse er at det ikke foreligger fare for bevisforspillelse. Det vil skje senest mandag, sier han til NTB. Påkjæringen vil også omfatte nekt av innsyn i saksdokumenter.

Fornøyd

Advokat Vegard Aaløkken, som forsvarer den fjerde siktede – en 28 år gammel norsktyrker – sier at han ennå ikke har tatt stilling til om kjennelsen skal påkjæres. Det vil tidligst skje over helgen. Først må han konferere med sin klient.

– Men det jeg er fornøyd med er at retten fortsatt holder fast ved at det ikke er skjellig grunn til mistanke når det gjelder terrorsiktelsen. Når det gjelder min klient er skjellig grunn til mistanke «bare» knyttet til synagogesaken, sier Aaløkken til NTB.