— Det virker som folk har vært ute i veldig god tid, så det er ikke den helt store etterspørselen lenger, sier informasjonssjef Arvid Bårdstu i NSB til NTB.

NSB har satt opp 115 ekstraavganger med totalt 16.000 ekstra seter i forbindelse med jula og nyttårsfeiringen. Fordi julaften i år faller på en mandag, velger de fleste å reise fredag og lørdag. På de mest attraktive avgangene disse dagene er det lite ledig, mens sjansene for et ledig sete er langt større søndag.

Vanskeligst nordover

— Det er vanskeligst å få plass på togene nordover, både fra Oslo til Trondheim og fra Trondheim til Bodø. Det har vel å gjøre med at flyprisene er høye, sier informasjonssjefen i NSB.

Fra Oslo til Vestlandet og Sørlandet er det enklere å få tak i ledige togseter.

— Jeg vil anbefale alle å gjøre et forsøk på å få tak i billetter selv om de tror det er fullt. Ikke alle henter bestilte billetter, og da legges disse billettene ut for salg, så det kan være håp om ledig plass nesten helt fram til avgang, sier Bårdstu.

Fullt i nord, ledig i sør

Også på flyene er det ledige plasser, men ikke på alle avganger.

— Til Nord-Norge er det veldig fullt. På ruter innen Sør-Norge er det en del billetter igjen, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS til NTB.

Hun sier det største presset i flytrafikken kommer lille julaften og julaften, men at trafikken i år sprer seg mer enn tidligere år fordi julaften er på en mandag.

Ellers mener Meisingseth at pågangen etter flybilletter før jul er omtrent som tidligere år.

— Vi har ikke så mange flere seter i år enn tidligere i år, men vi må ta med at vi har kuttet noe ned på kapasiteten, sier hun.

Flaskehals

Etter noen dager med juleribbe og familiehygge skal de fleste sette seg på fly og tog igjen. Både NSB og SAS melder om mange fulle avganger om ettermiddagen 1. nyttårsdag.

— 1. nyttårsdag er en flaskehals, sier Siv Meisingseth i SAS.

Bortsett fra denne dagen ser det ut til at trafikken sprer seg gjennom hele romjula.

— Det er mye større trafikk i romjula nå enn i tidligere år. På ettermiddagen andre juledag tror jeg ikke det er mye håp om en ledig plass fra Trondheim og sørover, sier Arvid Bårdstu i NSB.