— Det er naturlig når vi mennesker blir satt på en tålmodighetsprøve slik vi nå er blitt at noen skulle sett det annerledes, sa ordfører Bjørn Tømmerdal (H) under en pressekonferanse i Ålesund i ettermiddag.

420 evakuert

Fortsatt er 420 mennesker evakuert i området rundt den sammenraste boligblokken i Fjelltunveien 31. De har fått sjansen til å hente ut noen eiendeler gjennom redningsmannskaper, men får ikke selv komme innenfor sperringene.

— Vi registrerer en viss frustrasjon hos de evakuerte fordi de ikke kan flytte hjem. Dette er på grunn av eksplosjonsfaren, sa politimester Arne Karoliussen.

— Vi har vært nødt til å si at vi må opprettholde den ytre evakueringssonen slik den står nå. Når det gjelder tidsaspektet, er vi forberedt på at dette kan ta tid, og vi må være tålmodige. Vi kan ikke si hvor mange timer eller dager som vil gå før tømt tanken, sa brannsjef Geir Thorsen.

- Må tenke på egen sikkerhet

Også de pårørende til de fem savnede har stilt spørsmål ved når det er mulig å få disse ut. Brannvesenet har i dag gjort en vurdering sammen med sjefsingeniør Kjell Hartviksen fra StatoilHydro.

— Det er ikke forsvarlig å ta seg inn i området og begynne å gjøre en jobb. Vi iverksetter tiltak for å øke avgassingen fra propantanken, og vil ha en ny vurdering av situasjonen i morgen, sa Thorsen.

— Vi må tenke på egen sikkerhet på grunn av usikre konstruksjoner. Vi kan ikke risikere egne liv når det er så ustabilt, sa Thorsen.

Hele bygget er i bevegelse og har i dag beveget seg ca en centimeter.

Bygget er i bevegelse

— Det er bevegelse i bånn av bygget ut mot gaten, det er bevegelse i toppen av bygget mot fjellet og det er bevegelse i sideveggen østover, sa stabssjef for politiet, John Kåre Flo.

Politiet har nedsatt en byggteknisk gruppe som skal gi råd om hva som bør gjøres når bygningen blir frigitt. I denne gruppen er blant annet Steinar Trygstad, som var byggherre for Fjelltunveien 31 da bygget ble oppført.

Ordføreren i Ålesund oppfordret til en rolig helg, i respekt for dem som fortsatt er berørt av tragedien.

— Det blir en sørgegudstjeneste klokken 16. Med bakgrunn i dette har jeg i dag gått ut med en enkel henstilling til alle medborgerne mine her i Ålesund om å vise litt hensyn. Jeg vil ikke formane eller oppfordre til å avlyse aktiviteter selv om vi går Inn i helgen. Men vi kanskje ta det litt med ro av respekt for dem som fortsatt befinner seg inne i ruinene, sa Tømmerdal.

I morgen spiller fotballaget til Ålesund bortelag mot Vålerenga i Oslo. Begge lag vil gå med sørgebind.

Forsvarets 330 skvadron