• De gikk fra rom til rom og hentet med seg folk, forteller sjokkerte asylsøkere.

Stemningen på Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold er meget trykket dagen etter at rundt 40-50 tsjetsjenske menn gikk til angrep på beboere.

En somalisk asylsøker som ikke ønsker stå frem med bilde eller navn forteller at tsjetsjenske menn sprang fra rom til rom inne på mottaket og hentet med seg personer som de skulle banke opp.

Les også: Den alvorligste hendelsen noensinne

— De kom inn og hentet med seg vennene mine. Så ble de dratt med ut for å bli jult opp. Jeg er redd, jeg vil ikke være her lenger, sier asylsøkeren.

Flere asylsøkere Aftenposten.no har snakket med, sier de føler seg redde, og kritiserer politiet for å ikke beskytte dem godt nok.

— Det er ingen sikkerhet i dette mottaket. Politi og ambulansetjenestene i dette landet fungerer ikke, det tok over én time fra angrepet skjedde til politiet kom, og da kom det bare seks, syv stykker - og de hadde ikke pistoler med seg engang, sier Kelvin Aguni fra Nigeria.

Trolig hevn Mottaksleder Ole Morten Lyng sier det har vært flere episoder mellom kurdiske og tsjetsjenske personer på asylmottaket de siste årene, og at gårsdagens angrep trolig er en hevnaksjon.

Naboer Aftenposten.no har snakket med sier politiet var på mottaket onsdag kveld for å rydde opp i en krangel mellom to personer. Etter det Aftenposten.no kjenner til skal denne episoden være grunnen til at 40-50 personer utstyrt med slagvåpen i går kveld tok seg inn på mottaket og knuste vinduer, inventar og dører, før de gikk løs på kurdiske asylsøkere.

Mottaksleder Lyng sier de til nå har hatt rimelig bra kontroll med det som har vært av gnisninger mellom ulike religiøse og etniske grupper, men at de nå må se på om de ulike gruppene må skilles fysisk.

— Det er noe vi må se på, ja, sier Lyng.

Sperret av Politibetjent Arvid Linden ved Østfold politidistrikt sier at de er der med ekstra mannskaper for å ha situasjonen tilbake til det normale.

— Vi skjønner at mange er engstelige etter det som har skjedd.