Inne i den overbygde skoleporten henger et skilt med budskapet «røykfri skole», skrevet med glade, dansende bokstaver. Noen fattige meter unna står elevene på fortauet med sigaretter mellom fingrene. Røyken blander seg med eksosen fra alle bilene.

— Helt sykt

— Det er helt sykt at vi ikke kan røyke inne i skolegården. Vi er voksne mennesker, sier en elev. Elev i tredje klasse, Elisabeth Hovland (17), synes ikke forbudet er så dumt.

— Mange som ikke røyker hater røyk. De synes det er bra at røykerne holder seg unna skolegården, sier hun.

Elevinspektør Kjell Berg er enig, og tror mange er glad for at det er slutt på røykingen inne i skolegården. Men han ser også noen ulemper ved den nye ordningen.

— Nå går elevene ut på fortauet, i en utrivelig og trafikkert Kong Oscars gate. Jeg frykter at det skal skje et trafikkuhell, og at alle elevene som står der vil skape irritasjon blant fotgjengere eller bilister. Vi har ikke hørt noe ennå, men frykter en reaksjon, sier Berg til Bergens Tidende.

Røyker kanskje mindre

Han håper at elevene som røyker vil kutte ut noen sigaretter i løpet av dagen når de kalde regnværsdagene etter hvert kommer.

— Det er elevene tredje klasse som røyker mest. I friminuttene er det rundt 30 elever som står på fortauet og røyker, sier Kjell Berg. Han mener at skolen ikke kan hindre elevene i å stå på fortauet, siden fortauet er offentlig område.