Fire av ti soldater har syreskader på tennene. Det er dobbelt så mange som for ti år siden, skriver Soldatnytt, magasinet for vernepliktige i Forsvaret.

Enda flere, 43 prosent, har hull i tennene. Av disse har ti prosent fem hull eller flere. Det viser en fersk kartlegging av soldatenes tannhelse.

— Noen av tallene i undersøkelsen er meget urovekkende. Det er åpenbart at noe må gjøres for bedre norske ungdommers tannhelse, sier tannlegesjef Øyvind Asmyhr i Forsvarets sanitet til Soldatnytt.

Får ikke behandling

Hvert tiende år siden 1968 har Forsvaret gjort en større sjekk av tanngarden hos de vernepliktige. Asmyhr mener soldatene lider av tannlegeskrekk, og at de har lært seg å leve med tannverk:

— Tannpleiesystemet i skolen har ikke klart å fange opp alle. Det er et stort problem at mange ikke møter opp til tannlegen fordi de er redde.

Soldatene kommer dermed til Forsvaret med et stort, oppsamlet behov. Ikke alle får behandlingen de har krav på.

— De med de største tannproblemene får behandling. Det er likevel en del av dem som har noe mindre problemer som ikke blir behandlet. Dette er selvsagt beklagelig, sier Asmyhr til Soldatnytt.

Overfor bt.no understreker Asmyhr at en soldat med tannverk, er en dårlig soldat.

— Da den første norske kontigenten ble sendt til Afghanistan, hadde de ikke med tannlege. Den første soldaten som fikk helseproblemer, hadde tannverk. Han måtte sendes ut med fly. Det er klart dette koster Forsvaret nokså mye, sier Asmyhr.

- Sjokkert

Gunnar Lyngstad, president i Den norske tannlegeforeningen, er skremt over tallene:

— Dette sjokkerer meg. Det høres veldig mye ut. Tallene ligger langt høyere enn hos klientellet vi leverer fra oss hvert år, altså 18-åringer som er ferdige med gratis, offentlig tannpleie, sier Lyngstad til bt.no.

Ungdom som slutter å gå til tannlegen, regnes ikke med i tannhelsetjenestens statistikk. Og de er ikke få:

— 50-60 prosent av ungdommene faller fra før de er ferdige. De slutter å gå til tannlegen. Jeg har ingen grunn til å tvile på Forsvarets statistikk, sier Lyngstad.

- I Forsvaret er det flest gutter og menn. Har det også gitt utslag på statistikken?

— Ja, det er et godt poeng. Jenter er generelt flinkere. Både til å stelle tennene og å gå til tannlegen, sier Lyngstad.

Han tror ikke tannlegeskrekk er den eneste årsaken til at ungdom dropper ut.

— Noen er redde. Men flere har også for dårlig oppfølging hjemmefra. Tannlegene har nok også vært for slappe. Men de siste to-tre årene er vi blitt mye flinkere til å få kontakt med dem som faller fra, mener Lyngstad.

Bort med brusen

I undersøkelsen ble soldatene spurt om hvor mye brus og juice de drikker. Over 70 prosent svarte at de drikker mer enn en halv liter hver dag. Dette er drikker som lett fører til syreskader, og nå vil Forsvarets tannlegesjef få dem bort:

— Brusautomatene bør fjernes. En burde også satset mye mer på å ha tilbud om vannautomater, sier Øyvind Asmyhr.

Kan soldater med tannverk forsvare landet? Diskuter her!