• Det er alltid lettere å begynne en krig enn å avslutte den, sier Kristin Halvorsen.

SV-lederen forsvarer likevel den norske deltagelsen i de militære operasjonene mot Libya.

Det er splid i SV om regjeringens ja til å sende F 16-jagerfly mot Libya. Fra talerstolen på landsmøtet på Lillestrøm i dag, argumenterte imidlertid Halvorsen sterkt for å delta i militæraksjonen.

— Beskyttelse av sivile, en bred politisk allianse og et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd, var SV-lederens hovedbegrunnelser for å sende norske kampfly for å håndheve flyforbudssonen over Libya.

- Mot islamister

Halvorsen sa hun har mange motforestillinger og at det er dilemma forbundet med den norske krigsdeltagelsen. Hun er likevel sikker på at hun har partiet og landsmøtet i ryggen om Libya-aksjonen, som er ventet å skape heftig debatt på landsmøtet.

— Jeg har ennå ikke møtt et eneste SV-medlem som ikke støtter Sikkerhetsrådets resolusjon. Gaddafi snudde jo våpnene mot sitt eget folk, sa Halvorsen.

SV-lederen var også opptatt av at demokratiopprøret og regimeskifter i deler av Midtøsten åpner for store og gledelige konsekvenser.

— Ytterliggående islamister kan ikke lenger mobilisere på at det er diktatorer som sitter ved makten. Det er i vår egeninteresse at diktaturene forsvinner og at det blir fred og demokrati i Midtøsten, sa Halvorsen.

Ikke uventet innledet SV-dronningen landsmøtetalen med å feire seieren om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Halvorsen beskrev stemningen etter avgjørelsen nærmest som uvirkelig, og landsmøtet kvitterte med trampeklapp.

- Skal vinne fem ganger

Halvorsen avviste alt snakk om at den utsatte konsekvensutredningen for Lofoten-Vesterålen bare er «en halv seier».

— Vi skal vinne Lofoten og Vesterålen ikke bare én og to ganger, men tre, fire og fem. Det er riktig som noen sier at seieren ikke er evig, siden heller ingen sitter evig på Stortinget, sa Halvorsen.

Hun sa også at det er «mindre oljeforekomster i området enn det oljeindustrien har forsøkt å innbille oss». Halvorsen forsikret også at Lofoten og Vesterålen blir varig vernet med SV i regjering.

Selv om meningsmålingene er lite å rope hurra for, fastlo Halvorsen at partiet nå er på offensiven.

Robin Hood og Stordalen

— Det er et SV med større selvtillit enn på lenge som nå samles til landsmøte, sa hun, og fortsatte:

— Vi har eierskapet til det rød-grønne regjeringsprosjektet og nå skal vi revitalisere det. SV har ikke tenkt å la høyrepartiene få rive ned det vi har bygget opp, sa Halvorsen.

Kunnskapsminister Halvorsen varslet også økt satsing på yrkesfagene, fordi Norge i 2030 risikerer å mangle 45.000 fagarbeidere, de fleste i bygg- og anleggsbransjen..

— Vi skal heve statusen for yrkesfagene. Det er en viktig kjepphest for meg, sa Halvorsen.

SV-lederen tok også opp lærerrollen.

— Elevene ønsker at læreren skal være en blanding av Robin Hood, mor Theresa, Petter Stordalen og Albert Einstein, og så går opp i en høyere enhet, sa Halvorsen til latter i salen..