Fjellklatreren Jarle Trå fra Granvin er savnet på Mount Everest. Trå ble sist sett av en gruppe klatrere fredag. Han skal da ha vært i gang med et toppforsøk fra den tibetanske siden av verdens høyeste fjell.

– Alt jeg kan si, er at han ikke dukket opp som avtalt lørdag. Noen norske klatrere satte i gang en leteaksjon, men uten resultat, sier Trås mediekontakt Olav Grotheim.

Arne Meyer har kjent Jarle Trå i om lag 20 år og beskriver eventyreren som en «fantastisk type».

– Han begynte allerede som 12-13-åring med småturer i Granvin hvor han overnattet på fjelltopper. Jeg tror han allerede da hadde bestemt seg for å prøve på Mount Everest én dag, sier Meyer.

Det mest ekstreme Jarle Trå er kjent for ikke å velge minste motstands vei. Han har forsøkt å nå toppen av verdens høyeste fjell uten kunstig oksygen, sherpaer eller forhåndsetablerte leirer.

– For meg er ikke det viktigste å stå på toppen av Everest. Det er mye viktigere å klatre med den rette stilen, sa Trå til BT etter at han hadde mislykkes med et tilsvarende forsøk i 2005. – Dette var typisk Jarle å gjøre. Det er så mange som reiser på toppen nå, at det snart ikke er noe spesielt lenger. Å gå uten oksygen er noe av det mest ekstreme du kan gjøre, sier Meyer.

– Flink til å ta hensyn

Meyer har vært på flere treningsturer med Trå i Jotunheimen og området rundt Voss.

– Han har et veldig konkurranseinstinkt og liker ikke å bli frasprunget. Men jeg har også vært med på koseturer. Selv om Jarle er i en klasse for seg selv, er han veldig flink til å ta hensyn.

– Hvilket forhold har han hatt til risikoen han har utsatt seg selv for?

– Jarle sa i mange år at han ikke skulle ta sjanser, men det ballet bare på seg. Han visste utmerket godt hva han gikk til. Det er ingen tvil om det.

Traff Trå nær toppen Fredag nådde nordmannen Stein Grønnerøe toppen på Mount Everest. Værforholdene var da gode. Grønnerøe var med i en ekspedisjon med blant annet Petter Kragset, som ikke nådde toppen.

Ifølge talsmann Frode Høgset møtte nordmennene Trå fredag på nivået Second Step, som ligger på 8500 meters høyde – ikke langt fra toppen. Nordmennene var på vei ned, og er de siste som har sett Trå. Han skal da ha vært i gang med et toppforsøk.

– Petter traff Jarle Trå flere ganger i fjellet. Han virket å være i veldig god form, forteller Høgset.

Grønnerøe hadde søndag ennå ikke meldt seg for Høgset.

– Det blir bare spekulasjoner fra min side, men de kan ha blitt igjen hvis de visste at Jarle Trå ikke kom ned, sier Høgset.

Tysk klatrer døde På grunn av den spente situasjonen i Tibet, har de fleste ekspedisjonene i år valgt å angripe Mount Everest fra Nepal. Trå valgte imidlertid å gå fra den kinesiske nordsiden.

Les også: Tysk klatrer døde

– Vår ambassade i Beijing har hatt kontakt med kinesisk UD og bedt om oppfølging fra deres side, sier Ragnhild Imerslund, pressetalskvinne i UD.

– Hva som skjer videre, er opp til kinesiske myndigheter. Men vi kommer til å følge opp saken overfor disse, sier Imerslund.

Søndag ble det klart at en tysk klatrer som torsdag nådde toppen av Mount Everest døde på vei ned. Tyskeren valgte som Trå å nå toppen fra nordsiden, men døde senere av nedkjøling og mangel på oksygen, ifølge nettstedet everestnews.com.

Erfaren klatrer

Jarle Trå er fra Granvin, og er bosatt på Voss. Han har deltatt på flere spektakulære klatreekspedisjoner.

I vår planla han å gjennomføre en drøm han lenge har hatt, nemlig å nå toppen av Mount Everest uten kunstig oksygen, sherpaer eller forhåndsetablerte leirer. Avreisen var i begynnelsen av april.

15. mai skrev Jarle Trå på bloggen sin at han hadde etablert en enkel leir i Nordskaret på 7100 meters høyde. Han hadde håpet å nå høyere, men ble stoppet av dårlig vær.

«Eg måtte trakke spor i opp til 40 cm. nysnø, og i tillegg måtte eg leite og grave mange stader for å finne igjen dei faste taua som er lagt gjennom dette området. Brefallet opp til Nordskaret er lettare i år enn i 2005, det er ingen parti med direkte is-klatring. Men til gjengjeld er det farlegare med ein del svært ustabil is. For få dagar sidan gjekk det store is-ras som tok med seg fleire taulengder av dei faste taua. », skrev Traa.

Tre dager senere skrev Trå at han regnet med å nå toppen 21. eller 22. mai, og at værmeldingene så lovende ut.

PRIVAT
REUTERS