Terroraksjonene i Oslo og Utøya tiltrakk seg ett gigantisk internasjonalt pressekorps. Bare rundt Sundvollen Hotel kunne BTs journalister telle over 200 journalister fra flere titalls land. De første som ankom Utøya var imidlertid to journalister fra den svenske avisen Aftonbladet.

Lenge rapporterte Mattias Carlsson og Niclas Hammerström alene fra Utøya, mens resten av pressekorpset sto fast i kø på Sollihøgda.

— Vi kjørte nordover fra Gardermoen, og unngikk veisperringene. Vi kjørte så langt det gikk og sprang ned på kaien og praiet en kar som skulle ut på fisketur. Så satte vi kursen mot Utøya, forteller Carlsson.

Få meter fra øyen

Fra båt bare noen få meter uti sjøen fra Utøya kunne Mattias Carlsson og Niclas Hammer komme med de første rapportene om omfanget av massakren i 20-tiden sist fredag. Frem til da hadde foreløpige rapporter kun meldt om en håndfull drepte.

— Vi holdt oss veldig nær land og kjørte to-tre ganger rundt øyen. Etter en rask opptelling så vi fort at det var snakk om 20–25 døde personer, og det kun langs vannkanten. Hva som befant seg oppe på øyen kunne vi bare forestille oss, sier Carlsson.

- Sjokkerende og traumatisk

Carlsson har dekket en rekke naturkatastrofer, kriser og kriger for svenske medier. Utøya-opplevelsen er imidlertid det hittil kanskje sterkeste han har rapportert fra.

— Vi så scener man normalt bare ser fra de verste krigssonene i verden. At så mange norske ungdommer skulle bli drept på en slik måte har vært helt sjokkerende, Det har vært en traumatisk opplevelse, sier Carlsson.

Han legger til at han og resten av Aftonbladet-teamet som dekket Utøya-tragedien har fått psykiatrisk oppfølging etter at de dro hjem på søndag.

— Vi har gode rutiner på dette i Aftonbladet, hvor alle som har vært ute på slike hendelser må på obligatorisk debrifing, forteller han.